Segítsen, idén a beteg gyerekek karácsonyát szeretnénk szebbé tenni!

Akt.:
Peti a gyógytornásznál
Peti a gyógytornásznál - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A gyermekrehabilitációs osztályon szeretnénk varázslatossá tenni a szeret ünnepét.

Hosszú évek hagyománya, hogy minden évben olvasóink segítségével egy család, vagy egy intézmény karácsonyát tesszük felejthetetlenné. Az idén a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályára esett a választásunk, ahol olykor heteket, hónapokat kell a csodára várni, de megéri.

A sikerek inspirálják az osztály minden dolgozóját, orvosokat, nővéreket, terapeutákat, hogy újabb és újabb terápiák bevezetésével a gyerekek újra járjanak, beszéljenek, vagy a vele született funkciózavarok komplex kezelésével elérjék, hogy a kis páciensek minél teljesebb életet élhessenek. Az osztály álma egy funkcionális elektrostimuláló, hogy bővíthessék a terápiás eljárások körét, a gyerekek pedig minden ajándékért hálásak.

A mai napig nem tudják, hogy az idén nyáron Petinél mi okozott olyan súlyos agyi érkatasztrófát, hogy kómába került, majd az egyhónapos intenzív ellátás után a gyermekrehabilitációs osztályon folytatódott a kezelése. Az ötéves, csillogó szemű, hatalmas szempillájú kisfiú bal oldala teljesen lebénult, nem tudott önállóan enni, mozogni és kommunikálni.

k-rhiz-gyermek-rehab-ps2_7011

Peti és a helikopter

– Egy csoda, ami itt történik – jegyezte meg Zsuzsa, Peti édesanyja, aki gyakorlatilag a gyermeke mellett él a kórházban. A kislegény ugyanis a jobbkezével már célirányosan mindent meg tud tenni, lábra állítható, ülni képes és megtartva az ülőpozícióját mindkét kezét használja, tud enni.

– És kommunikál velünk, mindent ért, az akaratát kifejezi, képekkel, jelekkel mindent elmond, az eldöntendő kérdésekre bólintással válaszol, és már elkezdte a betűket is formálni – sorolja dr. Kántor Katalin, a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályát vezető főorvos, hogy honnan hová jutottak el Peti kezelésében, s ez még csak a kezdet. Amikor visszatérünk a mesefigurákkal díszített kórterembe Peti az asztalnál ül, rajzol. Imádja a helikoptereket, csibészesen mosolyog és bólint, amikor azt kérdezzük tőle, mit szeretne karácsonyra, majd hófehér papírlapra is lerajzolja a kívánságát. Úgy tervezik, a város fenyőfájára is kiakasztja a művét, persze az anyukája segítségével, mert így biztosan megérkezik az áhított ajándék. De nincs sok idő az alkotásra, hiszen az ötévest várják a kezelések, a gyógytornát is végigmosolyogja és integetve búcsúzik a látogatóktól.

k-rhiz-gyermek-rehab-ps2_6989

Fontos a család

– Az a feladatunk, a küldetésünk, hogy az aktív gyógyászati ellátást követően kialakult, megmaradt funkciózavarokat speciális és komplex kezelésekkel, terápiákkal a lehető legnagyobb mértékbe helyreállítsuk annak érdekében, hogy a kis betegeink teljesebb életet élhessenek – foglalja össze a szerteágazó feladatukat a főorvos. A gyermekrehabilitáció multidiszciplináris ellátás, folyamatosan bővül a terápiás lehetőségek köre, mindig van új eljárás, amit itt helyben szeretnének nyújtani a megye minden olyan gyermekének – születéstől 18 éves korig – , akiknek a fejlődését segítik.
A siker titka az, hogy a cél érdekében az orvossal, a terapeutákkal a szülők és az érintett gyerekek is aktívan együttműködjenek. A hangsúly a családon van, hiszen a klasszikus gyógytornán túl a víz alatti torna, a zeneterápia, a gyógymasszázs, úszás, lovaglás, a logopédiai és pszichológiai foglalkozás nagyon fontos a fejlődési- és funkciózavarok kezelésében, ám a család szeretete, gondoskodása is nélkülözhetetlen.

– Éppen ezért nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is foglalkozunk, segítjük őket az elfogadásban, s abban is, hogy ők maguk egyre többet tudjanak kihozni a gyermekből – magyarázza Kántor Katalin, s míg az osztályon sétálunk, Csenge öleli át a doktornénit, akinek boldogan mutatja meg, hogy egyre jobban és ügyesebben tud járni. Felderül az arca, amikor meglátja a gyógytornász nénit az ajtóban. Belép, de vissza is fordul, apró ajándékkal érkezett a tornára.

k-rhiz-gyermek-rehab-ps2_7046

Vojta-terápia: csak itt

– Az egykori Anyás-csecsemőotthon területén 1999 májusában a Jósa András kórház kihelyezett részlegeként kezdhette gyógyító munkáját a gyermekrehabilitáció, majd 2007-ben a kórház központi telephelyére költöztek, két éve pedig a vadonatúj tömbkórház sárga épületének földszintjén fekvőbetegként évente 250–260 gyermeket látnak el, a szakrendeléseiken több mint 3000-en fordulnak meg évente, a kezelések száma pedig meghaladja az évi 70 ezret.

– Arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a gyermekek rehabilitációjából a lehető legkevesebbet végezzük fekvőbeteg-ellátásban. Áttértünk a nappali klinikai ellátási rendszerre, ami azt jelenti, hogy 2–3 hetes intenzív intervallumterápiát alkalmazunk és ehhez társulóan újabb terápiás eljárásokat, eszközöket vezetünk be. Az országban egyedül csak a mi osztályunkon érhető el OEP-finanszírozással a Vojta-terápia, amely a csecsemők fejlődési és motoros zavarainál, illetve a gyermek- és felnőttkorban az agy károsodása miatt kialakuló mozgási rendellenességeknél használt hatékony kezelés.

Az osztály segítő alapítványának („Kérlek, Segíts…” Alapítvány) támogatásával végezhette el egy terapeuta Németországban a képzést, s szintén az alapítvány támogatásával szerveznek évente táborokat, hogy ép és mozgássérült gyerekek együtt tölthessenek egy-egy hetet.

Ruhák, játékok és a funkcionális elektrostimuláló

Amikor arról beszélgetünk, hogy mivel segíthetnénk az osztályt, tehetnénk szebbé olvasóinkkal közösen a szeretet ünnepét az itt kezelt gyermekek számára, kiderül: a legtöbb családban komoly anyagi terhet jelent, ha az egyik szülő heteket, hónapokat tölt bent a kicsivel, így örömmel fogadnak minden felajánlást, ruhát (18 éves korig), tisztálkodási szereket, játékokat (elsősorban műanyag, fertőtleníthető készség- és képességfejlesztő játékokat), kisasztalokat és székeket (szintén műanyagból), ami mellett a kis páciensek kedvükre alkothatnak.

– A legnagyobb álmunk most, hogy legyen egy funkcionális elektrostimuláló (FES) készülékünk, amivel szintén lehetőséget teremthetünk arra, hogy egy modern, jelenleg Nyíregyházán még nem elérhető terápiával bővíthessük a kezelések körét. A körülbelül 300 ezer forintos készülék olyan többcsatornás izomstimulátor, amely lehetőséget nyújt komplex mozgások létrehozására és támogatására – magyarázta dr. Kántor Katalin, aki a kollégáival azért dolgozik, hogy a gyerekenek és szüleiknek minél kevesebbet kelljen azért utazni, hogy egy-egy kezelést megkapjanak.

KM-BM

Az adományokat a szerkesztőségünkbe várjuk: Nyíregyháza, Dózsa György utca 4/6, 4400
hirdetés