Segítsünk együtt!

Minden kárvallott családon, bármennyire is szeretnénk, nem segíthetünk. Segítsünk hát egyen, amelyre a falu alpolgármestere, Üveges Gábor hívta fel a figyelmet.

Kiss Lajosékról elmondta: rendes, törekvő családról van szó, a szülők becsülettel nevelik gyermekeiket.

Most gyakorlatilag fedél nélkül maradtak. Átmenetileg elszállásolta ugyan őket az önkormányzat, de a cél, hogy a nagy kínnal felhúzott családi házuk ismét lakhatóvá váljék, segítség nélkül elképzelhetetlen.

Ehhez kérjük, mint már sokszor, s nem hiába, Olvasóink segítségét.

Várjuk a szükséges építőanyagra vonatkozó felajánlásaikat, szerkesztőségünkben, illetve pénzbeli segítségüket a családot bemutató cikkhez mellékelt számlaszámon.

Négy gyermekkel, lakás nélkül

A ház asszonya a fürdőszobában tartózkodott, amikor peregni kezdett a plafon.

Az árvíz által körülzárt település lakója tizenegy éve özvegy, csekély jövedelméből egyedül neveli négy fiúgyermekét.

 A Hernád áradása belvízként jelent meg kertjében, a szivárgás elérte az alapot, ami most adalék volt a márciusi tetőzéskor már átnedvesedett falaknak.

– Ilyet még nem láttam, a keletkezett repedés szemmel láthatóan terjedt a belső helyiségekben, a boltív elmozdult, a tátongó résekben elfér a tenyerem – sorolja Kiss Lajosné tulajdonos. – Mindez este tizenegykor történt, azonnal kirángattam az ágyból a gyermekeket, hálóingben szaladtunk az udvarra.

Mozdultak a falak

Kissné rohant Szűcs Józsefné polgármesterhez segítségért.

– Nagyon rendes volt, az egyik traktor pótkocsijáról azonnal lepakolták a homokzsákokat, mentettük a menthetőt.

 A legkisebb, még óvodáskorú gyermeket egy közeli ismerősömhöz vittem – fogalmaz a könnyektől dagadt szemű asszony.

– Azonnal a rendelkezésünkre bocsátott egy önkormányzati tulajdonban álló szolgálati lakást, most ott húzódtunk meg ideiglenesen.

Miután szóltunk, a katasztrófavédelem egy órán belül a helyszínen volt, de már telefonon mondták, ha mozdultak a falak, azonnal hagyjuk el a lakást.

A ház életveszélyes, a beépített tetőtérből már nem sikerült kimenteni a berendezést.

A bajokat tetézi, hogy a biztosító a márciusi károk után is elutasítólag lépett fel arra hivatkozva, hogy a ház statikailag hibás.

Kissné egyelőre nem akarta az önkormányzatot személyes problémájával zaklatni.

 – A szükséglakás nagy segítség, a településvezetésnek meg van a saját problémája az áradás kapcsán, majd csak lesz valahogy. Egy a tény, nincstelenekké váltunk – mondja.

Keretbe: Bontani kell

Helyszínen jártunkkor betoppant Batyi János építési vállalkozó, aki azt mérte fel, milyen munkálatokra lesz szükség a helyreállítás során. – Első ránézésre nem sok jóról számolhatok be – sorolja.

 – Ha nem dől össze az egész, akkor minden belső közfalat le kell bontani, meggyengült a kémény, fel kell törni az aljzatbetont és még nem is láttam mindent. Statikailag roppant rossz állapotba került a ház, itt nemhogy tartózkodni életveszélyes, belépni is.

 A tulajdonostól érdeklődtünk, mi az, ami segítségként most a legfontosabb lenne számára. A válasz rövid volt – építőanyag.

Anyagszükséglet

Egy felkért építésügyi szakember kalkulációja alapján az alábbi tételek merülhetnek fel a ház újjáépítésekor:

850 db válaszfal tégla

3 raklap(1200 db) kisméretű tégla

20 köbméter sóder

50 mázsa cement

30 mázsa mész

150 méter MN falkábel

30 szál 12 milliméteres betonacél, 6 méteres darabokban

10 köbméter homok

57 négyzetméter csempe

Pénzzel is segíthet!

A felsorolt építőanyagokon túl a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete elkülönített bankszámlaszámán folyószámláról történő átutalással pénzbeli adományokat várunk.

 A K&H Bank fiókjainál készpénzben is befizethető a felajánlott összeg. Az adószám feltüntetése mellett a Vöröskereszt visszaigazolást küld a közcélú adományt megillető adójóváíráshoz. 

A számlaszám: 10201006-50186323.
hirdetés