Senki többet harmadszor

A lakásgondok megoldási lehetőségeinek – egyébként csekély – táborát bővítette egy új program, ami kifejezetten miskolci sajátosságként indult útjára a MIK Zrt. gondozásában.

A program keretében licitálva juthatunk lakáshoz, feltéve, ha a legmagasabb összeget kínáljuk.

A versenyeztetett piaci lakások program azoknak kínál megoldási lehetőséget, akik a szociális bérlakás kategóriába nem passzolnak magasabb jövedelmi viszonyaik miatt, ugyanakkor az önálló otthon megteremtéséhez nem rendelkeznek elegendő tőkével.

Újonnan létesülnek

A bérbe vehető lakások egy részét tetőtér-beépítéssel, másik részét emeletráépítéssel és tetőtér-beépítéssel újonnan alakítják ki. Az első ilyen átalakítás a Győri kapuban valósult meg, ahol 29 új lakást alakítottak ki, s a MIK Zrt.-nél ezekre lehetett pályázni ez év január 31-ig. A pályázatok elbírása piacon alapon működik: azzal köt szerződést a MIK, aki a legmagasabb bérleti összeget kínálja. A nyertessel határozott időre köt bérleti szerződést a társaság. Minderről Varga Zoltán, a társaság szolgáltatási igazgatóhelyettese számolt be lapunk kérdésére, tudatva azt is, a program érdekessége, hogy a bérlőnek elővásárlási joga van az általa bérelt lakásra. Egyben előtakarékoskodik a bérlő a bérleti díj fizetésével, ugyanis a lakás esetleges megvásárlása esetén a vásárlásig megfizetett bérleti díjak beszámítanak az ingatlan vételárába.

Két legyet egy csapásra

Tetőtér-beépítésre 98 épületet szemelt ki a társaság, a Győri kapun kívül a Selyemréten és a Kiliánban zajlanak a kivitelezések, avagy az előkészítések, illetve a tetőtér-vásárlásról további szerződések vannak folyamatban. Ez a program – tudtuk meg – a szakemberek szerint több célt is szolgál. Egyrészt a lakásgondokat oldja meg, másrészt a jelenleg hiányosságként felróható bérlakásállomány hiányát orvosolja, továbbá a tetőtér-ráépítéssel azok a társasházak is jól járnak, ahol nincs pénz a tető felújításra. Vagyis egyfajta rehabilitációs programként is működik.

Kinek éri meg?

– Egyedülállóknak és olyan fiataloknak nyújthat megoldást ez a program, akik úgy gondolják, hogy jelenleg még nem, de öt év alatt elérnek egy olyan szintet, hogy lakásvásárlásban gondolkodhatnak, illetve esetleg pont azt a lakást vennék meg, amit kibéreltek. A vételnél érdekesség, hogy a bérleti díjukból a vételi árba is törlesztenek, tehát a bérletben eltöltött idő pénzben is mérhető kedvezményt jelent a vásárláskor – hangsúlyozta Varga Zoltán.

Megtudtuk, a lakás fűtése és melegvíz-ellátása egyedileg melegvizes központi fűtéssel, zárt égésű falikazánokkal történik. A fürdőszoba teljesen felszerelt, a konyha részlegesen berendezett.

OlKa
hirdetés