Nagyvilág

2008.09.03. 13:29

Rejtélyes madárelhullás Ukrajnában

<p>Rovno – Közel háromszáz madártetemet találtak egy Rovno (Rivne) megyei tó környékén. A vadkacsák tömeges elhullására egyelőre nem találtak magyarázatot a szakemberek.</p>

A állami állategészségügyi szolgálat helyi irodája lakossági bejelentés alapján értesült arról, hogy madártetemek borítják a Rovno megyei Zdolbunov várostól nem messze eső tó vizét és környékét.

A hivatal munkatársai a helyszín megtekintése során megállapították, hogy a Zdolbunov, valamint Bohdanyiv és Kosatyiv falvak között fekvő halastó körzetében valóban elhullott vadkacsák tetemeinek tucatjai hevernek szanaszét. A közegészségügyi szolgálat közel 300 döglött vadmadarat gyűjtött össze, s szállított el megsemmisítés céljából.

Ezt megelőzően az állategészségügyisek természetesen megvizsgálták a tetemeket, vérmintát vettek, s mintákat gyűjtöttek a talajból és a tó vizéből is.
A vizsgálati eredmények megérkezéséig a környéken betiltották a vadászatot és a halászatot.

A Kijevi Állategészségügyi Tudományos Kutatóintézetének szakemberei egyelőre csak annyit közöltek, hogy a vadkacsák tömeges pusztulását biztosan nem madárinfluenza okozta.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!