Sikeres évet zár a színház

Nyíregyháza – A díszbe öltözött színházi büfé és a csillogó karácsonyfa biztosították Kirják Róbert év végi sajtótájékoztatójának díszleteit, miközben a Diótörő herceg című zenés mesejáték egerei és huszárai arra vártak, hogy színpadra szólítsák őket.

Így találkozott szerda délelőtt az ünnep és a művészet a Móricz Zsigmond Színházban, ahol az ügyvezető igazgató egy minden szempontból sikeres évet értékelhetett. – A bérlettulajdonosok száma 2505-tel emelkedett a tavalyi esztendőhöz képest, és ez nem csak a mi életünkben kiemelkedő, de azt hiszem, más hazai színházak sem tudnak hasonló eredményt felmutatni. A társulat a múlt évben 379 előadást játszott, ez a szám az idén 450, a fizető nézők száma ötödével, 84 ezerről 101 ezerre nőtt, ennek megfelelően pedig a jegybevétel is emelkedett, mégpedig 29 százalékkal. Büszke vagyok ezekre az eredményekre, annak pedig különösen örülök, hogy egyre több gyerek és fiatal jár színházba. Azokra a gyerekekre is gondolunk, akik most nem tudnak eljönni hozzánk, mert a betegségük a kórházi ágyhoz köti őket: a gyógyulásukat karácsonyi élményekkel szeretnénk segíteni, ezért a teátrum művészei ünnepi produkcióval lepik meg őket a Jósa András Oktatókórházban. A bérletesek száma még ennél is magasabb lesz, hiszen a Vidám bérlet még kapható. A legkönnyedebb darabok – Sherlock Holmes – A sátán kutyája, Illatszertár, A hülyéje, A rózsák háborúja – láthatók ebben a bérletben, amit tavaly vezettünk be és amely annyira sikeres, hogy már kétszáz el is fogyott belőle. A december végi VIDOR Extra előadásaira olyan gyorsan és olyan korán elfogytak a jegyek, hogy okafogyottá vált az erre kidolgozott marketingakciónk, de a bérletszünetes előadások is népszerűek. A Sherlock Holmes – A sátán kutyája című darabot például az elmúlt három hónap alatt több mint tízezren látták, a nézők pedig annyira szeretnek együtt nyomozni a szereplőkkel, hogy azt tervezzük, hosszabb ideig repertoáron tartjuk majd. Közben már készülünk a jövő évre is: februárban már 16. alkalommal rendezzük meg a táncfarsangot, amelyre a Kecskemét City Balett Carmen történetét hozza el, a táncgálán pedig a legjobb helyi együtteseket láthatják az érdeklődők – összegzett Kirják Róbert, aki a sport és a kultúra összekapcsolódásáról is beszélt. – A nemrégiben a Nyíregyházi Spartacussal aláírt megállapodás folytatásaként a teátrum megújította együttműködését a Nyíregyházi Sportcentrum Kft.-vel, így azok, akiknek az idei évadra bérletük van, újra ötven százalékos kedvezménnyel mehetnek be az NB. I B-s felnőtt férfi kosárlabdacsapat és az NB. I-es felnőtt női röplabdacsapat hazai mérkőzéseire.

Minősített fesztivál lett a VIDOR

A Magyar Fesztivál Szövetség évzáró szakmai napján adták át a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program tanúsítványait. A minősítés szempontjai között van az önálló, markáns, karakteres koncepció és a jól elkülöníthető tematika megléte, a fellépők, közreműködők által képviselt színvonal, a programokat érintő technikai újítások, az újszerűség, de azt is figyelembe vették, hogy vannak-e a fesztiválra készített produkciók, ötletek, melyek inspirációt adnak a terület fejlődéséhez. Az értékelésben a helyszíni tapasztalatokon túl nagy szerepe volt a honlapnak, a marketing és egyéb információs dokumentumok minőségének is. Ezeknek az elvárásoknak megfelelve lett a VIDOR minősített fesztivál, mellyel együtt a szervező Móricz Zsigmond Színház megkapta az ezt igazoló logó használati jogát.
hirdetés