Sikeres szezont zárta Nyírerdő Zrt. Gúthon

Az idén elejtett bikák trófeái Gúthon
Az idén elejtett bikák trófeái Gúthon
Nyíregyháza, Gúth – Nyolcadik alkalommal rendezett trófeaszemlét a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészete a napokban. Az érdeklődők a Zöldház előtti tó körül láthatták a barcogás idején terítékre került bikák agancsait.


– Az évfordulók esztendeje 2017 Gúthon – fogalmazott megnyitó beszédében az erdészeti társaság vezérigazgatója, Szalacsi Árpád. – Ez a vadászterület éppen 60 éve, 1957 óta van a Nyírerdő Zrt., illetve jogelődjei kezelésében. Negyvenöt évvel ezelőtt kezdték el ide betelepíteni a dámot, s huszonöt éve érett be az itteni, szisztematikus szakmai munka, 1992-ben kapta meg ugyanis a vadászterület első alkalommal a C.I.C. Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját. Az itt folyó munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és természetvédelem összehangolását tisztelték meg vele a döntéshozók.

– A terület 20 éve a dámállomány génmegőrzése miatt különleges rendeltetésű, a világ részére megőrzendő kincs. Éppen 15 esztendeje annak, hogy Karl Heinz Spitzer terítékre hozta azt a dámbikát, ami azóta is világrekord. Ezeken túl pedig 35 éve, 1982 óta teljesít itt szolgálatot Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója. Bízom abban, hogy jó néhány olyan nevezetes dátum kapcsolódik majd még Gúthhoz és az itteni vadgazdálkodáshoz, amiről majd az utánunk jövők fognak megemlékezni – jelentette ki Szalacsi Árpád.

Bartucz Péter arról beszélt, hogy mennyiségileg túlteljesítettek minden eddigi évet: a barcogás idején 144 lapátos dámbikát lőttek Gúthon. A lőtt vad mennyiségében és a vendégszámban is eljutottak arra a határra, amit már nem logikus fokozni. A bikák trófeájának átlagsúlya 3,95 kilogramm. Negyvennyolc 4 és 4,5 kiló közötti, tizenhárom 4,5 és 5 kiló közötti, hét 5 és 5,5 kiló közötti, kettő 5,5 és 6 kiló közötti, és egy 6 kiló fölötti agancsot viselő bika esett. A legnagyobb terítékre került vad trófeája 6,27 kilós lett, és 233,40 IP pontot kapott. Az érmes arány 81 százalék: 76 gúthi trófea arany, 21 ezüst, 12 pedig bronzérmes minősítést kapott.
hirdetés