Sikersztori kecskesajtból

Lakatos József mutatta be az üzemet
Lakatos József mutatta be az üzemet - © Archív Fotó: Dodó Ferenc
Tiszaadony – Havi bontásban mutatjuk be, mi történt megyénkben tavaly – augusztus következik.

Új távlatok nyíltak a tiszaadonyi kecskesajtgyártó üzem előtt: a Belügyminisztérium támogatásával 127 millió forintos támogatással bővíthették a 670 lelkes beregi település gyárát. A gyár bejárata előtt ünnepélyes keretek között adták át a felújított egységet augusztusban.

Zsírsütő üsttel kezdték

– Amikor polgármester lettem, azon töprengtem, hogy mivel lehet hozzánk csalogatni a turistákat. Meglehetősen behatárolt adottságokkal rendelkezik Tiszaadony, nincs várunk, műemlékünk, ezért aztán szerettünk volna létrehozni olyat, ami nincs a környéken – fejtegette a házigazda szerepében Lakatos József.

– A szociális földprogram keretében kecskegidákat kapott 10-15 család, akik ezáltal tejhez jutottak, a szaporulatot pedig értékesíthették. Ahogy gyarapodott a kecskeállomány, egyre többen kaptak kedvet a tartásukhoz, a tejjel kezdeni kellett valamit. Egy ötven literes zsírsütő üsttel kezdtük a történetet – nosztalgiázott a polgármester, akinek a felesége megerősítette, hogy nehéz volt a kezdet, és ma sincs kikövezve a fejlődés útja.

– Nagyon állhatatos embernek ismertem meg Lakatos Józsefet, aki mindig kiállt az értékteremtő közfoglalkoztatási programja mellett – fogalmazott dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár. – Tiszaadony bebizonyította, hogy igenis ki lehet használni a helyi adottságokat. Az önkormányzat az általa létrehozott mintaüzemmel megfelel a szigorú működési követelményeknek, ezért is kapta meg a Belügyminisztérium támogatását.

Bekerült az értéktárba

– Bevallom, nekem is nagy kedvencem a kecskesajt – osztotta meg az információt a népes hallgatósággal Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke. – Márai Sándor Füveskönyvében azt írta: „Egyetlen elégtétel, igen, egyetlen kielégülés az életben: elvégezni azt a csendes, mellékes, de szakszerűen megmívelt munkát, amelyre hajlamaid és képességeid kijelöltek, nem menekülni e munka elől a hiú szerepbe, beérni azzal a megnyugvással, hogy munkád a lehetőségig pontos volt, s talán használt is az embereknek. Ez a legtöbb, amit az élet adhat”. A tiszaadonyi kecskesajt bekerült a szabolcs-szatmár-beregi értéktárba is.

LTL

Címkék: , ,hirdetés