Nyíregyháza hírei

2014.05.19. 10:14

Nyitott könyv a munkássága

Nyíregyháza - KM-portré: Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa.

Nyíregyháza - KM-portré: Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa.

A szakmai munkáján túl élethivatásának tekinti a kulturális missziót is.

Az idei könyvtárosok világnapján egyike volt a kitüntetetteknek: megkapta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Könyvtári Kultúrájáért-díjat. A pályán töltött több mint 40 év alatt színvonalas elméleti és gyakorlati tevékenységével, országosan is elismert szakmai módszerek kidolgozásával és alkalmazásával a gyermekkönyvtári munka területén, a megye és a megyeszékhely kulturális életében betöltött meghatározó szerepével, neves íróink, költőink (Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Váci Mihály, Bessenyei György) szellemi hagyatékának ápolásával vált méltóvá az elismerésre.

Akiről szó van, dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond megyei könyvtár főkönyvtárosa, a gyermekkönyvtár csoportvezetője, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület alapító titkára, a kulturális élet megbecsült személyisége.

A múltra és a jövőre is odafigyel

Alkotó ember, aki több évtizedes könyvtárosi pályafutása során nem csupán a szűkebben vett szakmáját művelte kimagasló szinten, aktív kezdeményezője és odaadó munkása volt annak a könyvtáron kívüli közművelődési programnak is, amely mára már jelen van minden hasonló intézményben.

Szakmai munkáján túl, mindmáig élethivatásának tekinti azt a kulturális missziót, amely a gyakorlatban közművelődési programok szervezésében, író-olvasó találkozók, könyvnapok és könyvbemutatók százainak létrehozásában, szakmai és közismereti publikációk megjelentetésében, kiállítások megszervezésében és számtalan egyéb variációban öltött formát.

Több szakmai szervezet aktív tagja, az idén januárban megalapította a Móricz Zsigmond Olvasókört, a leghangzatosabb elfoglaltsága mégis talán a Nyíregyházi Hölgykoszorúban való szereplése. A fiatal könyvtáros nemzedékkel ápolt kapcsolata példaértékű, kivételes odafigyeléssel fordul a könyvtár névadója, Móricz Zsigmond szellemi hagyatékának ápolása felé.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!