Sín, tér Felcsúton

Nyíregyházáról szállították Felcsútra...
Nyíregyházáról szállították Felcsútra... - © Fotó: KM-archív
Bár a Puskás Akadémia megváltotta a másodosztályú jegyét, a nagy léptékkel fejlődő kisvárosban az anyák napjával fűszerezett, étvágygerjesztő majális-bőségtál után a vidám vonatozás volt a desszert: május elsején harsant fel újra a fütty a Vál-völgyi kisvasúton. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.


A nem villamosított, keskeny nyomközű pályákra szánt Mk48-as dízelmozdonyok vontatták a szerelvényeket Felcsút és Alcsútdoboz között. A Pancho Arénát az arborétummal 5,7 kilométeren át köldökzsinórként összekötő sínpárok páratlan élménnyel kecsegtetnek.

A 600 millió forintos uniós és 257 milliós kormányzati támogatásból épült, politikai al- és felhangokkal audiovizuálisan megerősített kuriózum csak a kezdet. A ceremónián a kormányfő felidézte, hogy a Bicske és Székesfehérvár közötti vasúti vonalnak a most átadott szakasz csupán egy nyúlfarknyi része, már kész az ütemterv a folytatáshoz. A Bicske-nyitogató lehetőség specialitása: Bicske és Etyek között egyáltalán nincs olyan közterület, ahol a vasutat el lehetne vezetni, így magántulajdonon kellene keresztülvinni. Kulcsolja imába a kezeit az, akinek véletlenül ott van földje. Felcsúton tán még a templom egerének lenni is úri passzió.

Ladányi Tóth Lajos

Címkék: , ,hirdetés