Slackline: kötélhíd a fák között

Slackline: kötélhíd a fák között
Slackline: kötélhíd a fák között - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Egyensúly, koncentráció és akrobatika – ezek a most még kevéssé ismert extrém sport főbb jellemzői.

A slackline kialakulása 1978 körülre tehető, amikor kreatív sziklamászók kifeszítettek egy nylonkötelet és sétáltak rajta. Senki nem tudja, hogy ki volt az első próbálkozó, de a sziklamászás és a slackline (utóbbi megjelenése óta) kéz a kézben járt és együtt fejlődött a mászóközösségen belül.

Zsögöny Tamást, az Nyh-Slacklife nevű Facebook-közösség vezetőjét kilenc hónapja ragadta magával ez az egyelőre még csak egy vékony réteg számára ismert, de egyre népszerű őrület, amivel (mint minden újdonsággal) a 28 éves fiú az interneten találkozott először.

Első próbálkozás a kertben

– Januárban vettem meg az első, három és fél centi széles hevederemet. Otthon kezdtem a gyakorlást, az udvaron, két fa között feszítettük ki öt méteren. Amikor sikerült rajta végigmenni, egyre hosszabbra és hosszabbra húztuk – mesélte Tamás, aki három-négy barátjával közösen hozta létre a csoportot, amihez aztán folyamatosan csatlakoztak a kíváncsi ismerősök, majd az ismerősök ismerősei.

A banális „Mi a jó ebben?” kérdésre mosolyogva válaszolta: megnyugtatja az idegeket, fejleszti az egyensúlyt és az izomzatot. Zajácz Beáta – lévén, egy pár – Tamással együtt kezdett slackline-ozni.

– Ez az egész Tamás agyszüleménye, ő kutat mindig újabb és újabb extrém sportok után a neten. Januárban kirobbant belőle, hogy szeretne egy kezdő hevedert rendelni, és két héttel később a legnagyobb hóban feltettük úgy hatvan centi magasra. A videómegosztókon megnéztük, hogyan kell eleve ráállni. Minél többször próbálkoztunk, annál jobban ment, annál tovább jutottunk és annál hosszabbakat tudtunk feszíteni. Tavasszal vettünk egy haladó line-t, amin az akrobatikus elemeket lehet gyakorolni, ezt először a szobában építettük ki, ott kezdtük el a dinamikus és statikus trükköket, különböző guggolásokat, állásokat, jógaszerű pózokat gyakorolni. Ezt folytattuk tavasszal egy 60 méteres longline-nal. Tomi feszegeti a határait, én nem vagyok ilyen bátor, neki a highline (séta egy magasban kifeszített hevederen) is megy – szalad végig az slackline-idővonalukon Betti, s hozzáteszi: a lengyelországi Lublinban rendezik a legnagyobb highline fesztivált, melyen legutóbb már ők is részt vettek.

Csak látszólag könnyű

– Négy hete vettem a kezdő szettemet, aktívan két hete slackline-ozom, ezalatt már egy 10 méteres hevedert sikerült végigsétálnom – újságolja Seres Szabina, aki egy pesti ismerősétől hallott először erről a sportágról, tőle vette a felszerelését is.

– Kikapcsol mindent, mert csak arra figyelsz, hogy fennmaradj és végig tudj rajta menni. Nagyon egyszerűnek tűnik, de csak látszólag könnyű, tulajdonképpen hatalmas erőfeszítés, minden izmomat külön érzem egy-egy „sétával” töltött délután után. Imádom!

KM-CSATovábbi hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek


hirdetés