Sínen a kikötőnk?

Áttörést hozhat a Záhony és térsége vasúti csomópont fejlődésében az orosz elnök február végi budapesti látogatása.
Galambos Béla jegyzete.

A kétoldalú gazdasági tárgyalásokon is részt vett megyei vezető örömmel nyugtázhatta a Kreml urának ígéretét: Oroszország minden támogatást megad ahhoz, hogy Záhonyban Európa egyik legjelentősebb logisztikai központja jöjjön létre.

A hajdan virágzó, a rendszerváltást követően a környező országok versenytárs csomópontjaival szemben fokozatosan pozíciót vesztő, nyomtáv–váltó „szárazföldi kikötő” most végre kap egy komoly esélyt az újjászületésre. Arra nevezetesen, hogy itt legyen a transzszibériai vasúton érkező áruknak a jelenleginél jóval nagyobb hányadát megállító átrakóközpont.

A távoli célállomások felé történő egyszerű árutovábbításnál azonban sokkalta több kiaknázandó lehetőség van a logisztikai központban. Akkor tesszük jól, ha a túlzás nélkül gigászinak jósolható fejlesztésekkel – amelyekbe immár egy gyorsforgalmi autóút záhony-csapi leágazása, a Budapest–Szolnok–Nyíregyháza–Záhony vasúti pálya 160 km/órás sebességre alkalmassá tétele épp úgy bele tartozik, mint az átrakó térségében az infrastruktúra totális korszerűsítése – világszínvonalú logisztikai központot teremtünk a záhonyi körzetben.

Olyan körülményeket, melyek révén az itt felvirágzó vállalkozások a térségben élők sokaságát foglalkoztatva, értékükben megnövelten küldhetik tovább az ide átrakodásra beérkező mindenféle árutömeget.
hirdetés