Soha többé kényszermunkát!

Soha többé kényszermunkát!
A II. világháború végén Málenkij robotra elhurcolt mérki és Mérk környéki svábokra emlékeztek a német kisebbségi önkormányzatok.

Vasárnap Mérken tartottak megemlékezést azokra a svábokra, akiket kollektív büntetésként hurcoltak el a Szovjetunióba úgynevezett Málenkij robotra. A Német kisebbségi önkormányzat vezetője Szabóné Rost Mária szervezte a megemlékezést, aminek keretében emlékfalat avattak fel azoknak a nevével, akiket 1945. január 6-dika után begyűjtöttek és ártatlanul hurcoltak messzi földre, ahol 3-4 évig dolgoztatták őket ólombányákban, higanybányákban, mezőgazdasági munkákon. Sokan nem élték túl az embertelen körülményeket, ezért emelte fel szavát az önkormányzat azzal a céllal, hogy soha többé le vihessenek senkit kényszermunkára.

Az emléktáblát, amin 294 név szerepelt, római katolikus szertartás szerint megáldották és Istentisztelet keretében mondtak értük misét. Emellett azzal a kéréssel fordultak az Országgyűlés elnökéhez Kövér Lászlóhoz, hogy a tisztelt ház iktassa törvénybe a svábok elhurcoltak emléknapját. Ezt a kezdeményezést kézjegyükkel látták el.

– Pusztai Sándor –
hirdetés