Sok a náthás, de nincs influenzás

Nátha - illusztráció
Nátha - illusztráció
Egyre több a náthás beteg az orvosoknál, influenza azonban egyelőre nem fertőz. Az esetleges későbbi járvány esetére nemsokára kérhető védőoltás.

Két hete működik már az influenzafigyelő szolgálat, ennek adatai alapján az első héten körülbelül ötezren mentek orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel. Főként 15 és 35 év közöttiek panaszkodtak tüsszögésre, köhögésre, orrfolyásra, lázra – de senkinél nem mutattak ki influenza-vírust – mondta el a Független Hírügynökségnek Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője.

Hozzátette: várhatóan november elején már megérkeznek a védőoltások is. Ezeket a veszélyeztetett csoportok – az egészségügyben dolgozók, az idősek és a krónikus betegek – ingyen kaphatják meg a háziorvostól. Mások a gyógyszertárakban vásárolhatják meg – receptre vagy anélkül – a háziorvos pedig beadja az oltást. Idén a szérum körülbelül 6-700 forintba fog kerülni.

Ritoók Emese elmondta, hogy nagyjából 1,3 millió oltás áll majd rendelkezésre. Ez a korábbi évek tapasztalatai alapján elég lesz, hisz eddig mindig maradt egy kevés.
hirdetés