Sok a semmitmondó szakszöveg

A V@rosvita tagja, Hajtó József, legutóbbi levelében sorra elemzi a Bencs Terv lényeges pontjait.

„Nem rossz, de egy kicsit többet vártam. A projekt várható társadalmi-gazdasági

hatásai című rovat sorra semmitmondó egyenszöveg: lakosság életkörülményeinek javítása, energiafelhasználás (és sok más egyéb) racionalizálása, munkahelyteremtés… De lássunk néhány konkrétumot!

Húsipari Vállalat területének hasznosítása. 2006 tervezés, 2007 megvalósulás. tervezett költség: 2 mrd Ft magántőke. Ennyi. Ami érdekelne: mi lesz itt, miért pont az, és így tovább. Erről azonban szó nem esik.

Hipermarket, hozzá kapcsolódó még 2 áruház. 2007 tervezés, 2009 megvalósulás. Ennyi. Ami érdekelne: ki lesz az újabb a multik sorában és főleg, hogy hol?

Intermodális csomópont létesítése. Gyönyörű szakszöveg. Ha jól értelmezem, a vasút és a buszpályaudvar egységes közlekedési csomóponttá szervezéséről van szó. Az ingatlanfejlesztés meg gondolom, nem a Park üzletház átépítését, hanem a Petőfi tér még létező maradványainak beépítését takarja, különös tekintettel a Széchenyi utca végén tervezett aluljáróra.

A tyúk vagy a tojás?

A tokaji úti felüljáró, és a repülőtér fejlesztése. Mindkettő nagyon régóta vajúdó probléma. Az időrend itt kissé furcsa.

A repülőtérfejlesztés 2007.01. tervezés, 2009.12 megvalósítás. A felüljáró 2009.01. tervezés, 2010. 12. megvalósítás. Ahogy én látom, a repülőtér fejlesztésének csak akkor van értelme, ha a leszállás után nem tart annyi ideig a városközpont elérése mint maga a repülés. Ez pedig csak akkor lesz realitás, ha a tokaji úti felüljáró megépül, a repülőtértől pedig 4 sávon haladhat az út a Körút kereszteződéséig.

Szabadtéri színpad felújítása. Az említett parkfelújításnál már előre védekezni kell, hogy a fákat nem akarjuk csak a szükséges mértékben bolygatni? És a többi növényt? A felújítás igencsak ráfér a szabadtérire, de itt sem kellene a ló másik oldalára átesni! A színpad és a nézőtér befedése az egész hangulatának a megváltozását eredményezi. Biztosan szép lenne, de már nem ugyanaz! A projekt egyetlen feltétlenül támogatandó része a kiszolgálóépület újjáépítése.”

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés