Sok diáknak munkával telik a pihenés

Akt.:
A nyári fizetésükből külföldi üdülésre, tandíjra és iskolakezdésre is jut
A nyári fizetésükből külföldi üdülésre, tandíjra és iskolakezdésre is jut
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Fordult a kocka, míg néhány évvel ezelőtt lasszóval kellett fogni a diákmunkást, és a cégek is ódzkodtak a tapasztalatlan, fiatal munkaerőtől, mostanra nem győzik felvenni az igényeket az iskolaszövetkezetek. Egész májusban kígyózó sorok álltak, olyan sok fiatal regisztrált a hamarosan kezdődő szezonális munkákra. S, hogy miért ilyen felkapott az idénymunka? A pénz jól jön a fiataloknak, akiket megkérdeztünk, külföldi utakra, tandíjra s, hogy ne terheljék szüleiket, a tanévkezdésre gyűjtenek.

Javában vágják a centiméterszalagot az iskolapadban ülők, az utolsó két hétben az önfeledt szabadságon, a vakáción agyal a diák. A két és fél hónapos „iskolamentes időszakba” sokaknak befér a szezonális munka, s olyan ez, mint a nyaralás – a jobb helyeket itt is időben le kell foglalni! Épp emiatt egész májusban egymásnak adják a kilincset az iskolaszövetkezeteknél.

Sehol sincs elég szakember

Dömping van, s immár az sem oly meglepő, hogy nemcsak a diákok kopogtatnak a nyíregyházi Melo-Diák ajtaján, a munkaadók is telefonokkal bombázzák a szövetkezetet. – Megesik, hogy egyik napról a másikra 40-50 diákot kellene összeszedni, ami kihívás még akkor is, ha szép számban vannak nálunk folyamatos munkákra regisztráltak – mondta el Baráth Zsolt, a szövetkezet irodavezetője.

– Két okból van rengeteg diákra szükség, az egyik, hogy egyes termelő cégek (konzervipar, fémipar) megemelik a vállalásaikat, amihez nyilvánvalóan plusz létszám kell. A másik pedig, hogy a szabadságolások miatt a legegyszerűbb diákokkal pótolni a 2–3 hétre kieső munkaerőt – sorolta az irodavezető, mi áll a fokozott érdeklődés hátterében, s hozzátette: a „krónikus szakemberhiány” miatt úgy néz ki, idén is pörög a diákmunka a megyében.

Aki akar, biztosan talál

Országos viszonylatban több ezer fiatal vállal munkát nyaranta, ami jól jön tehát a vállalkozásoknak. A turisztikai szezonban az üdülőövezetek munkaerőigénye megsokszorozódik, a Balaton környékére, a hazai népszerű üdülőcentrumokba szívesen mennek, evidens, hogy így összeköthetik a nyaralást a munkával, s nem mellékes az sem, hogy az idegenforgalomban még jól is kereshetnek.

Pénzes Fanni tavaly nyáron jogosítványra gyűjtött, a nyírbátori strandon napi 8 órát dolgozott, s no persze, ha kedve támadt csobbanhatott is egyet. Az idén visszamegy jól megszokott helyére, végigdolgozza a nyarat, mert autóra tesz félre. – Jól éreztem magam a forgalmas, nyüzsgő strandon, sok emberrel megismerkedtem, a munkába pedig hamar beletanultam – mondta a kislétai lány.

– A gyártósori monotonitást nehezen tűrik a fiatalok –, folytatta a szövetkezet irodavezetője –, nagyáruház bemutatótermébe, eper árusításra, webáruház üzemeltetésre, gyorséttermekbe keresnek diákmunkást, de a héten „kelt el” 13 tolmács egy nagyszabású megyei rendezvényhez, a megrendelő egyetlen percig sem alkudozott a napidíjukon – mondta el Baráth Zsolt, akitől megtudtuk azt is, hogy az iskolaszövetkezetnél csúcsszezonban heti 600-700 diákot közvetítenek ki megyeszerte.

Csak legálisan ajánlott!

Átlagosan 50 százalékkal emelkedik a diákmunkások száma augusztus végig az év többi időszakához képest, bár az elmúlt években csökkent a feketén foglalkoztatott diákmunkások száma, továbbra is javasolt iskolaszövetkezeten keresztül elhelyezkedni, jogszerűen, tisztán dolgozni, és szja-t fizetni.

A munkaszerződésben szereplő minimum órabér bruttó 794 forintra nőtt, a kvalifikáltabb munkakörökben 2- 3 ezret is ajánlhatnak a vállalt munkaóráktól függően. A gazdasági szférában könyvelőket, számítástechnika-informatikai szakterületen hálózatépítőket keresnek, ezekben a pozíciókban magasabb fizetés jár, az idegennyelv ismeretet kiemelten bérezik. S hogy mennyire szükség van a fiatal, „hadra fogható” munkaerőre, mi sem bizonyítja jobban, minthogy évek óta az önkormányzatok pályázati támogatást nyerhetnek a 16–25 év közötti diákok nyári foglalkoztatására.

– Nappali tagozatos középiskolások, valamint a hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemisták, főiskolások jelentkezhetnek Vásárosnamény önkormányzati intézményeiben, helyi cégeknél július 18-ától egészen tanévkezdésig el tudunk helyezni 90–100 vállalkozó kedvű fiatalt – tudtuk meg Filep Sándortól, Vásárosnamény polgármesterétől.

Ismerkedés a munka világával

– A szakképzettséget igénylő munkakörökben havi 135 ezer bruttót kapnak, a foglalkoztatók elégedettek és visszavárják őket – mondta el a beregi város polgármestere.

– A városi könyvtárban, az uszodában és a múzeumban 25–30-an szagolhatnak bele a munka világába – mondta el Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere. Gyakorlatot szereznek, és egy kis keresetkiegészítés is jól jön a családok számára – tudtuk meg – a szorgalmasabbak az iskolakezdés költségeit saját fizetésükből fedezik, nem terhelve szüleik pénztárcáját.

– A Sipkay-középiskola végzős pincér tanulója vagyok, a gyakorlati időm jelentős részét a Victoria Garden Hotel és Étteremben töltöttem. Elégedettek voltak a munkámmal, így felajánlották, hogy a szakmai vizsgáimat követően már a nyáron elkezdhetek ott főállásban dolgozni – mondta el érdeklődésünkre Horváth Gergő Bence. A tizenhét esztendős nyíregyházi fiú hozzátette: szerencsésnek érzi magát, mert a pályakezdő fiatalok többsége nem juthat ilyen lehetőséghez.

KO
hirdetés