Sok tanulással lehet leküzdeni az előítéletet

Akt.:
Sok tanulással lehet leküzdeni az előítéletet
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyírmada – A szegénységet felzárkóztató programokról, a képzés és a tanulás fontosságáról rendezett szakmai fórumot csütörtökön Nyírmadán a művelődési házban a roma nemzetiségi önkormányzatok és roma szervezetek képviselőinek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

A nagy érdeklődést jelzi, hogy jöttek érdeklődők többek között Kispaládról, Mérkről, Baktalórántházáról és Gávavencsellőről is.

Rendezvényt Kálmán Béla polgármester nyitotta meg, aki röviden bemutatta a települést. Mint elmondta, a városban jelentős számú roma lakosság él hátrányos helyzetben, így az önkormányzat jól ismeri a problémákat, amelyeket igyekszik orvosolni is. Ennek részeként készült el az esélyotthonos pályázatuk, amely roma fiataloknak fiatal roma házaspároknak kíván megfelelő lakhatást teremteni helyben tartás céljából.
A megnyitó gondolatok után többen is felszólaltak a cigány lakosság felzárkóztatásával kapcsolatban. Közülük például Gyarmati Menyhért egyetemi tanár a tudásalap és a szegénység felzárkóztató programok fontosságáról szólt. Kiemelte a település-gazdaságfejlesztés, a fenntartható bevételtermelés, a biotechnológia jelentőségét, mivel ezekkel csökkenthető a szegénység. Pesty László filmrendező szerint csak sok-sok tanulással lehet leküzdeni a cigányságról kialakított előítéleteket. Tanulniuk kell a fiataloknak, hogy legyen hazánkban roma politikus, orvos vagy médiaszakember.

Részt vett a fórumon Kathy-Horváth Lajos zeneművész is, aki több éve foglalkozik a romák kulturális, oktatási és kutatási programjának kidolgozásával. Mint kiemelte, átgondolt döntések kellenek napjainkban, hiszen a jövőképről, az unokák sorsáról van szó.
Megtisztelte jelenlétével a fórumot három országgyűlési képviselőjelölt is. Kovács Sándor, dr. Tilki Attila és Vinnai Győző időszerű kérdésekről mondta el gondolatait.

KM
hirdetés