Sokan a devizahitelek bedőlésekor lettek szexmunkások

Akt.:
A hazai szexmunkások tíz százaléka dolgozik az utcán
A hazai szexmunkások tíz százaléka dolgozik az utcán
Nyíregyháza – A közfelfogással ellentétben nem a szexmunka a legősibb mesterség, hanem a bábaság, az viszont tény, hogy e két foglalkozást űzők hasonlóan rossz helyzetben vannak – kezdte előadását a Rejtőzködő szexualitás – titkolt identitás című konferencia második napján Papp Réka Kinga, aki sok tévhitet oszlatott el előadásában.

Van erre igény

– A pénzért árult szex egy szolgáltatás, ám nemhogy a társadalom nagy része, de sok rendőr és bíró sincs tisztában azzal, hogy 1999 óta Magyarországon szexmunkát végezni legális. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem büntetik őket, hiszen azért, mert tiltott helyen árulják a szolgáltatásaikat vagy mert szemetelnek, rendszeresen vetnek ki rájuk szabálysértési bírságot – ami egyébként az államnak évente több száz millió forintba kerül. A prostituáltak ugyanis az esetek legnagyobb részében nem tudják kifizetni a 20–30 ezer forintos büntetést (ha ki tudnák, valószínűleg nem lennének rászorulva, hogy ebből éljenek), amit így elzárásra változtatnak, annak a költsége pedig többszöröse annak az összegnek, amit bírságként kiszabtak. 2013-tól a rendőrség saját hatáskörben dönthet a büntetésről, így a nőket védőügyvéd és bírósági tárgyalás nélkül büntetik, sokszor azért, mert nem mennek be a türelmi zónába – ha akarnának, sem tudnának, hiszen bár 2000 óta törvény írja elő azok létrehozását, ezt csupán két önkormányzat tette meg. Amit a prostitúcióval kapcsolatosan sokan elfelejtenek: az ezt végzőket is megilletik az alapjogok, és ugyanúgy jár(na) nekik az érdekvédelem, mint bármelyik más szakma képviselőinek. A társadalom elfelejti, hogy a szexmunkások csak úgy tudnak dolgozni, ha van irántuk kereslet, ennek ellenére csak a prostituáltakat ítélik el, a szolgáltatásaikat igénybe vevő férfiakat nem.

Budapest az európai Bangkok

– A prostituáltakról mindenki fejében van egy kép, de általában ez nagyon távol van a valóságtól. Ők szabadon döntenek arról, hogy ezt a munkát végzik, egyéni vállalkozók – ugyanaz a TEÁOR-számuk, mint a masszőröknek, jósoknak vagy tetoválóknak: ők is „egyéb személyi szolgáltatást” végeznek –, és rendszeresen részt kell venniük orvosi vizsgálaton. A megítélésük folyamatosan változik, egyszer bűnözők, máskor szegény szerencsétlen nők, elesett, magatehetetlen emberek. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének legfrissebb felmérése szerint a hazai szexmunkások 12,5 százaléka férfi, ötven százalékuk kiskorú gyermeket nevel, negyven százalékuk 36–55 év közötti. A prostitúció egytizede zajlik csak az utcán, a szexet vásárlók pedig szinte kivétel nélkül férfiak. Az ebből élők nagy része, ha lenne más választása, nem ezzel foglalkozna – sokan a gazdasági világválság „eredményeként”, illetve a devizahitelek tömeges bedőlésekor lettek szexmunkások. Vannak, akik akkor sem változtatnának, ha megtehetnék: nekik ez a munka fekszik.

– Az escortszolgáltatás hazai színvonaláról sok mindent elárul, hogy Budapestet Európa Bangkokjaként emlegetik. Az ezzel foglalkozó hölgyek (és urak) átutazó külföldieknek, politikusoknak és üzletembereknek szolgáltatnak, és bár csak három–négy klienst fogadnak havonta, ez magas életszínvonalat biztosít nekik. A magyar társadalom fájdalmas vakfoltja a prostitúció, amelynek problémáját a legtöbben lerázzák magukról. Ráadásul ami miatt megvetik őket, nem is állja meg a helyét: nem a szexmunkások teszik tönkre a házasságokat, hiszen a döntést, hogy egy prostituálttal csalják meg a párjukat, nem ők, hanem a szolgáltatásaikat igénybe vevő a férfiak hozzák meg.

KM-SZA


Ágyak, szobák, sorsok
Nyíregyháza - Még jó, hogy a Jósa András Múzeum bordélyházában félhomály van: nem tűnik fel, ha a látogató elpirul. Márpedig a Csókolj meg, édes című kiállítás függönnyel eltakart szobájába lépve nem csak az ágyjelenet hozza zavarba a tárlatra érkezőt, de a falakat borító fényképek is, így teljesen ...
Illusztráció
Nyíregyháza – A most elhangzó előadások témáinak feltárásához kritikai szellemre és egy kis bátorságra van szükség – vezette be a Rejtőzködő szexualitás – titkolt identitás című konferenciát hétfő délelőtt Papp László Tamás újságíró, aki a Jósa András Múzeum, a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi ...
hirdetés