Sokan a Lions Egészségnapon szembesülnek azzal, hogy „baj van”

Az idén is sokan voltak az egészségnapon
Az idén is sokan voltak az egészségnapon - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Minden évben 300–400 ember vesz részt a szűrővizsgálatokon, s átlagosan 16–18 új cukorbeteget, és tucatnyi magas vérnyomásos beteget „találunk” – sorolta  az elmúlt esztendők statisztikai adatait dr. Szabó Éva ortopéd sebész főorvos, aki az idei 7. Lions Egészségnapon is a láb statikai vizsgálatát végezte el a Kossuth téren.

– Életünk során széttapossuk a lábunkat, a diagnosztizálás, a számítógépes talpvizsgálat segít a megelőzésben, de az időben észrevett elváltozások kezelésével jelentősen kitolható a műtét ideje is – mutatott rá a főorvos a szűrések fontosságára. Arra pedig, hogy milyen csendesen jelentkezhet akár a hipertónia, akár a diabétesz, szomorú bizonyíték, hogy nem egy esetben olyan magas értékeket mértek a szakemberek, hogy a rendezvényről a mentők vitték kórházba kiugró vérnyomással és nagyon magas cukorszinttel a beteget, aki észre sem vette, hogy baj van.

A Jósa András Oktatókórház mobil szűrőbusza előtt is sokan várakoztak szemnyomásmérésre és szemfenékvizsgálatra. A speciális jármű nem hiányzik egyetlen egészségnapról sem, hiszen a kórház a kezdetektől partnere az Első Nyíregyházi Lions Clubnak, mert közös céljuk az egészség védelme, a megelőzés.

– Régen más városokban is, ma már csak Nyíregyházán van az országban egészségnap – tudtuk meg Jeles Emőkétől, a club soros elnökétől. A résztvevők érdeklődését és a szervezők elhivatottságát látva talán nem elhamarkodott kijelentés, hogy 2017-ben is lesz szűrővizsgálatokkal, bemutatókkal és kulturális programokkal színesített egészségnap a városban.

KM
hirdetés