Sokan nyerhetnek most a honvédséggel

Akt.:
Műveleti tartalékosok szerződés aláírása a Toborzó irodában
Műveleti tartalékosok szerződés aláírása a Toborzó irodában
Debrecen – A műveleti tartalékosi rendszer tavaly kezdődött kiépítésének eredményeként szerdán a 150. önkéntes is aláírta szerződését a debreceni toborzó irodán.

A vegyészmérnöki végzettségű Kupovics Istvánnak ma élelmiszerboltja van Debrecenben, de előtte 15 éven át katonáskodott, s nagyon nehezen, csak családi okból vált meg a seregtől. – Most, hogy lehetőség van az ilyen típusú szolgálatra, visszahúzott a szívem, s erre a család is áldását adta. Fontosnak tartom, hogy tegyünk a hazánkért – indokolta döntését a férfi, aki korábban a honvédség katasztrófavédelmi egységénél is dolgozott laborvezetőként, de hadműveleti tisztként is kipróbálta magát (főként szervezési-tervezési feladatokat kellett ellátnia).

Kapcsolati tőke

A kormányzati cél öt és fél ezer műveleti tartalékos rendszerbe állítása, ezen az úton körülbelül féltávnál vagyunk, hiszen létszámuk meghaladta a kétezret. A gerincet volt katonák, rendvédelmi dolgozók adják, de egyre nagyobb számban vesznek fel olyanokat, akik sosem fordultak meg a fegyveres erőknél. – Harminc éve szolgálok, mondhatom, a honvédséghez tartozni különleges érzés, ezt csak az tudja, aki kipróbálta – fogalmazott velősen Nagy Zoltán, a debreceni katonai igazgatási központ parancsnoka. A mérnök alezredes különösen büszke arra, hogy már a Debreceni Egyetem húsz hallgatója is műveleti tartalékos, s többen közülük annyira jó teljesítményt nyújtottak, hogy idén nyáron kiképzőként trenírozhatják az újonnan belépőket.

Hangsúlyozta: a munkahellyel rendelkezők esetében a Honvédelmi Minisztérium anyagi kompenzációt fizet a munkaadónak, míg a tartósan munkanélküli fiatalok számára a szolgálat már-már kihagyhatatlan lehetőség, hiszen a rangban, beosztásban azonos szerződéses katonák illetményének megfelelő összeget kapják a bevonulás idejére, míg ellátásukról (napi háromszori étkezés), utaztatásukról a honvédség gondoskodik (diákok esetében alkalmazkodnak a tanulmányi időszakhoz).

De talán ennél is fontosabb – tette hozzá Nagy Zoltán –, hogy a tartalékosoknak értelmes elfoglaltságot, napi programot biztosítunk, ami nagyon jól jöhet egy-egy hosszabb ideje otthon ülő, emiatt önbecsülésében megroppant embernek. Nem utolsó szempont, hogy a belépők sok új arccal találkozhatnak, s a csapatszellemmel együtt kialakuló kapcsolati tőke később is jól jöhet.

A műveleti tartalékosok – mint megtudtuk – a közeljövőben segédkezhetnek a honvédség vízosztó tevékenységében a Bocskai-dandárnál, igaz, az ehhez szükséges papírmunka még tart.

 

Főbb tudnivalók

A műveleti tartalékosokról

– járandóságaikat a szerződéses katonákra vonatkozó szabályok alapján állapítják meg
– a rendelkezésre állás időszakában a minimálbér 50 százalékát kapják évente
– első alkalommal legfeljebb 25 napra kell bevonulni
– ezt követően évi legfeljebb 15 napra hívhatók be
– 3 évente összesen legfeljebb 6 hónap tényleges szolgálatra is berendelhetők
hirdetés