Sokan talán már hiába várják az áramkimaradás utáni kártérítést

Akt.:
Több mint 200 villanyoszlop tört el, s mintegy 30 kilométernyi hálózatrészt kellett újjáépíteni
Több mint 200 villanyoszlop tört el, s mintegy 30 kilométernyi hálózatrészt kellett újjáépíteni - © Fotó: Pusztai Sándor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Álmomban se jöjjön elő! – így emlegetik az emberek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is sokfelé azt az ítéletidőt, amely éppen öt esztendeje, március 15-én csapott le, napokra megbénítva az országot.

A kemény fagyot, havat és orkán erejű szelet hozó természeti csapásra így emlékezett egy rétközi faluban élő előfizetünk: „A falu boltjaiban 3 nap múlva elfogyott az összes gyertya, mécses, petróleum, szárazelem. Mivel nem volt közvilágítás, a rendőrök és a polgárőrök megerősített szolgálattal vigyáztak a településen élők javaira és biztonságára. Lehangoló látványt nyújtottak az utakon és a szántóföldeken leszakadt, öt nap után is ott árválkodó vezetékek, s térerő híján még a mobiltelefonok sem működtek.”

Az egyiknek sikerül…

Csak a megyénkben 98 település mintegy 100 ezer fogyasztóhelye maradt áram nélkül. Az áldatlan helyzet felbecsülhetetlen károkat okozott, és az elégedetlenebbek – akik az E.ON-t tették felelőssé, számon kérve a cégen, miért nincsenek felkészülve ilyen helyzetekre – nyilván perre vitték az ügyet. Ma ugyanis egyre többen számolnak be arról, hogy – akár kéretlenül is – pénzt hozott nekik a postás. Miközben ennek nyomán ennél is többen keresik szerkesztőségünket olyanok, akik egy „vasat” sem kaptak.

Pár napja például egy Bujon élő olvasónk tudatta velünk, hogy az ismerőseik sorra kapják a kártérítést, s ugyanilyen hírek jönnek a környező településekről is, csak azt nem tudni, miért pont most, és miért éppen annyit, amennyit. Van, aki húszezret, mások huszonötöt „érdemeltek” ki, de ki érti, miért marad ki a kártérítésből a „felvég”, miközben az „alvég” pénzhez juthatott. Két napja egy Sóstóhegyi olvasónk sorolta felháborodva, hogy mit se tudna erről az egészről, ha nem látogatja meg a testvérét, akinél szintén kopogtatott az E.ON. – Pedig ők sem fordultak panasszal sehová, mégis járt nekik a március 16–17–18-ára megajánlott, napi ötezer forintos kötbér a Kúria jogegységi határozata és jogerős ítélete alapján – panaszolta, hozzátéve azt is, hogy feléjük, a Vadász utcában például egy család megkapta a pénzt, a többi viszont kimaradt a jóból.

Megkeresésünkre az áramszolgáltató egy percig se tagadta, hogy a 2013. márciusi meghibásodásokhoz kapcsolódóan nemrég kötbért fizettek.

– Ügyfeleink egy részét – részben vagy egészben – már 2015-ben kártalanítottuk, s mivel az összeg nagyságát vitatták, ismét a bírósághoz került az ügy.

Több mindentől függ

– Az eljárás lezárultával ebben az évben kezdtük el folyósítani a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által meghatározott, s a 2015-ös kifizetések összegével csökkentett kötbér elmaradásokat – tájékoztatta lapunkat Varga Ivett a cég kommunikációért felelős munkatársa, hozzátéve, hogy a kifizetett kötbér összege nem csak az üzemzavarok hosszától, hanem az áramkimaradás időpontjától, kisfeszültségű hálózaton keletkezett hibák eseten az első bejelentés időpontjától is függ.

A sajtószóvivő tájékoztatója szerint január 31-éig már ki is egyenlítették az érintettek „számláját”, de készen állnak a további kifizetésekre is, ha néhány, időközben máshová költözött károsult kimaradt volna a kártalanításból.

Hogy némiképp visszaellenőrizzük az elhangzottakat, bekopogtattunk néhány önkormányzathoz, hogy megtudjuk, arrafelé hogy áll a helyzet. Pálos Lászlót, Balkány polgármesterét például senki nem kártalanította, ami nem jelenti azt, hogy másokat sem. De tény: a faluban csak részlegesen ment el az áram. Dombrád is kapott az égi „áldásból”, ott a Vasút utcában még a villanyoszlopok is kidőltek, s a központi ünnepséget is csak napokkal később tudták megtartani a vihar miatt. Kozmáné Kasza Veronika polgármestertől megtudtuk, hogy szerencsére az utak megtisztítására, hókotrásra 285 ezer forintot kaptak az államtól, a vis maior keretből, s nemrég az E.ON 70 ezer forintos kártalanítását is megkapták a március 14-e és 22-e közé eső napok után.

Nem igazán értik a szisztémát

Arról pedig Bakosiné Márton Mária jegyző nyilatkozott, hogy Ibrányban ugyan nem nyújtottak be vis maior igényt, viszont eddig mintegy százezres nagyságrendű kötbért kapott az önkormányzat a meglévő fogyasztási helyek után az áramszolgáltatótól, még ha csöpögtetve is.

– A beérkező számlák alapján úgy látom, még nem kaptunk meg mindent, mivel nagyos sok fogyasztónk van, s biztos vagyok benne, hogy a lakosoknak is tartoznak még. Öt évvel ezelőtt volt, ahol egy-másfél napig, másutt egy héten át nem volt áram, s nem nagyon értjük az E.ON szisztémáját – tette még hozzá. S ezzel nincsenek egyedül a megyében.

MJ, SZA, BM


Minden nap haza kellett küldeni a dolgozókat

– Egy teljes héten át nem volt áram az üzemünkben, két-két óra várakozás után a délelőtti és a délutáni műszakot is haza kellett engednünk – tudtuk meg az IMTEF Vasipari Szövetkezet ügyvezető igazgatójától, Lukács Bélától. A multinacionális cégnek beszállító ibrányi üzem vállalatvezetője még arra is emlékezett, hogy az anyacég a jó kapcsolatokra tekintettel nem kopogtatott kötbér kárigénnyel az E.ON-nál. – Pedig tetemes kieséssel számoltunk, mintegy 200 folyamatosan fizetett dolgozót kellett napról napra hazaküldenünk, a kiszállítási gondokról nem is beszélve. Közel 50 millió forintos árbevételtől estünk el az áramszünet miatt, s ha a bér és anyagköltséget nem számítjuk, körülbelül 4-5 millió forintos kárunk származott, amit kénytelenek voltunk veszteségként lekönyvelni. Éppen ezért mi is örülnénk némi jóvátételnek, s kártalanítottként legalább érezhetnénk, hogy ők, mint szolgáltató, és mi, mint fogyasztó egy hajóban evezünk – tette hozzá a kamion ás autóbusz alkatrészeket, fémrugó-légszerelvényeket gyártó cég vezetője.
hirdetés