Nyíregyháza

2019.06.21. 14:11

Ülnöki értekezlet a Nyíregyházi Törvényszéken

A 2019 évi soros ülnökválasztás keretében újonnan és újraválasztott ülnökök részére tartott értekezletet 2019. június 21-én dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese.

Az új eljárási törvények hatályba lépésével csökkent az ülnökök szerepe a bírósági eljárásokban, így a törvényszéken már csak a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásokban vehetnek részt az ülnökök. Az elnökhelyettes úr az Alaptörvény, valamint az ülnökök jogállására és javadalmazására vonatkozó rendelkezések ismertetését követően hangsúlyozta, hogy az ülnökök választásának speciális feltételei vannak, azaz csak pedagógus, pszichológus, illetve a gyermekvédelem területén tapasztalatokkal rendelkező ülnök választható a büntetőeljárásokban történő közreműködésre. E feltételek nem vonatkoznak a munkaügyi bíróságokon folyó eljárásokra. Kiemelte azt is, hogy az ülnököket a bírákkal azonos jogok illetik meg, saját szakterületükön szerzett tapasztalataikkal segítik a bírákat a jó döntés meghozatalában, hiszen ők más szempontból látják az ügyet.

Az értekezleten részt vevő ülnökök részére Körmendi-Bandur Csilla tisztviselő nyújtott tájékoztatást az ülnöki működéssel kapcsolatos adminisztratív teendőkről.

Nyíregyházi Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában