Sokba kerül?

Sokba kerül?
© Illusztráció: BabyCenter
Egy csöppnyi gyermeknek a szülei a példaképek, a szuperhősök, akik minden akadályt legyűrnek, s akik mellett a biztonság, az oltalom, a szeretet kuckójában érezheti magát. Nyéki Zsolt jegyzete.


Ott, ahol apa nyakában, mint mesebeli óriás vállán lovagolva tárul ki az izgalmas világ, s anya puha ölében talál vigaszt a pityergős bánatba boruló pici szív. Elképzelni sem lehet, hogyan dől össze minden e kuckóból kivetett, vagy ott soha nem is járt lelkekben. Nehéz megérteni ezt a világot: valaki egész életében hiába vár, s reménykedik, hogy megélhesse a gyermek­áldás örömét, valaki meg eldobja, akinek életet adott.

Ha lehet ezt a statisztika oldaláról nézni, látható: elenyészően kevesen vannak, akik önhibájukon kívül kerülnek olyan élethelyzetbe, amikor a gyereknek jobb máshol, mint otthon. Felelőtlenség, tudatlanság szüli a remény kis rabjait. Aztán felvillan egy interjú is, amelyben fiatal hölgyeket kérdeztek arról, szeretnének-e gyermeket, ha igen, mikor, hogyan készülnek rá. Az egyik hölgy megszerezte a kétes hírnevet magának nyilatkozatával: nem kell neki gyerek, mert „büdös, sokba kerül,” és saját magára szeretne fókuszálni, mert individualista. Lelke rajta – de a kalapot az előtt emeljük magasra, aki menedéket, biztonságos és szerető otthont nyújt elárvult emberkéknek.

– Nyéki Zsolt –
hirdetés