Sokba kerülő szenvedély

Nyíregyháza – Az extrém sportolók körében óriási felháborodást keltett, hogy januártól a biztosító kizárólag az életmentő műtéteket állja majd, minden más esetben maguknak kell állniuk az orvosi vagy kórházi kezelés költségeit.

 A parlament döntése nyomán a többi között a vadvízi evezés, a barlangászás vagy éppen a hőlégballonozás közben szerzett sérülések kezelését sem fizeti a társadalombiztosítás, mert azok, akik ezeket a sportokat űzik, tudatosan vállalnak kockázatot. A sportolók az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük az új szabályozás sérti az egyenlőség elvét.

Nagyon sok olyan ember van, akik szintén tudatos kockázatot vállalnak azzal, hogy például nem kötik be a biztonsági övet, vagy dohányoznak – vélik. A döntés nyomán a hazai biztosító társaságok is megpróbálnak élni a kínálkozó lehetőséggel: februártól új csomagot kínálnak az extrém sportot űzőknek. Lapunk úgy tudja, több társaság is vizsgálja a lehetőségeket. Jelenleg speciális biztosítást köthetnek az extrém sport szerelmesei, ennek tarifája hetenként több tízezer ezer forint.


Halálozási okok Magyarországon
Évente közel 6 ezren halnak meg az alkoholizmus
okozta májelégtelenségben

A dohányzás következményeként évente 28 ezren halnak meg

Extrém sport okozta haláleset 2006-ban:

A jósvafői Baradla-Alsó-barlangban februárban egy magyar kutató megfulladt

Márciusban két magyar barlangász vesztette életét Észak-Olaszországban

Júliusban lezuhant Kapolcsnál egy sárkányrepülő, ketten haltak meg

Thuróczy Róbert a hegyek szerelmese, aki oktatóként is gyakran jár több ezer méteres magasság felett. Úgy véli, az alkoholisták, a dohányosok, vagy a túlsúllyal küzdők jóval többe kerülnek az államnak, mint az extrém sportolók.

– A sportolók odafigyelnek az étrendjükre, egészséges életmódot folytatnak és ami szintén nagyon fontos: csak elvétve szenvednek balesetet. Évente csupán egy-két baleset történik, ami nem véletlen. Az esetek legnagyobb részében ugyanis azok indulnak el hegyet mászni, vagy ejőernyőzni, akik megfelelő képzést kaptak, s akik megfelelő felszereléssel rendelkeznek – ez pedig szinte eleve kizárja a baleset lehetőségét. Hazánkban túlmisztifikálják ezeket a sportokat, holott ugyanolyan tömegsporrtá is válhatnának, mint amilyen az úszás vagy a jazz-balett. Például a hegymászást Magyarországon több ezren művelik, a hírekben mégis csak akkor szerepelnek, ha baj történik velük. Szerencsére ebből van kevesebb.

Hasonlóképpen vélekedik Figeczki Attila, a Nyírségi Ejtőernyős Klub vezetője is. – Ésszerűtlen, ráadásul sportellenes a döntés – mondja. – Nagyon nehéz lesz az utánpótlás nevelés, hiszen a döntés nyomán még azoknak is elmegy a kedvük ezen sportoktól, akik tervezték, hogy komolyabb szinten foglalkoznak velük. Nem értem, miért volt erre szükség, az biztos, hogy takarékoskodni ezzel nem lehet. Az elmúlt évben közel negyvenezer ejtőernyős ugrást hajtottak végre magyar sportolók, és szerencsére két kéztörésen kívül semmi baj sem történt. 

– Száraz Ancsa –








hirdetés