Sokba került a fácánleves a besenyődi férfinak

Akt.:
Sokba került a fácánleves a besenyődi férfinak
Apagy, Besenyőd – A Nyíregyházi Járási Ügyészség soron kívül állítja bíróság elé azt a besenyődi orvvadászt, aki előbb egy fácánt, majd egy őzet fogott hurokkal.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a besenyődi férfi 10 darab, drótból készült hurkot helyezett ki Apagyon, egy erdős területen. Kifigyelte ugyanis a vadállatok vonulási útvonalát a hóban, és elhatározta, hogy a hurkok segítségével elejti az állatokat. Először egy fácánkakas lépett bele a hurokba, amiből szabadulni nem tudott, és kb. 30 percig tartó fuldoklás után elpusztult. A fácánkakas értéke 15.000,- forint.

Másnap egy őz lépett bele a hurokba, és egy-két óra szenvedés után szintén megfulladt. Vádlott az őz tetemét délelőtt a hóban elrejtette, azt csak este akarta hazavinni az ingatlanára, amikor mások már nem látják. Erre azonban már nem volt alkalma, mert az ingatlan gazdája észrevette a nyomokat, és értesítette a rendőrséget. Az őz értéke 70.000,- forint.

A vadászati törvény szerint a hurok tiltott vadászati eszköznek minősül.

Az ügyészség orvvadászat bűntettével, állatkínzás bűntettével és lopás vétségének kísérletével vádolja a férfit. A vádlott beismerő vallomást tett a nyomozás során, tettét azzal indokolta, hogy öt kiskorú gyermeke eltartásáról gondoskodik, és az elejtett vadat a családjával szerette volna elfogyasztani.

Az ügyészség elzárás büntetés kiszabására tesz indítványt a bíróságnak, ami a törvény értelmében 90 napig terjedhet. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

– Dr. Szilágyi László, sajtószóvivő –


Elítélte a bíróság a vadakat elejtő férfit

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. február 19-én gyorsított eljárásban orvvadászat és állatkínzás bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte H. J. vádlottat.

A tényállás szerint a vádlott 2019. január 23-án kb. 10 db hurkot helyezett el a Napkor Erdőgazdák Zrt. sértett tulajdonában álló területen azért, hogy állatokat ejtsen el. Rövid időn belül egy fácánkakas lépett a hurokba, ahonnan szabadulni nem tudott, és elpusztult. A vádlott a fácánkakast január 24-én otthonába vitte.

2019. január 25-én egy őz lépett be a hurokba, és szintén elpusztult. A vádlott a tetemet aznap kivette a hurokból, és betakarta hóval azért, hogy majd este elszállítsa. Erre azonban nem volt lehetősége, mert cselekményét észrevették.

A két állat értéke 85.000 forint volt.

Az ítélet jogerős.

– Sterné dr. Deák Andrea, sajtószóvivő –
hirdetés