Alkotótábor

2020.08.19. 10:23

Újat és még fényesebbet

Elsősorban az anyaországból érkeztek művészek az idei alkotótáborba.

Az 5. Szalka Tárlat megnyitója

Forrás: AZ ÖNKORMÁNYZAT ARCHÍVUMA

Változatos színvilág, egyedi formák, különleges alkotások: így jellemezhető az immár negyedik alkalommal megrendezett Szatmári Művésztelep alkotótábora Mátészalkán. Elsősorban az anyaországból érkeztek festő-, grafikus-, szobrász- és fotóművészek, de a résztvevők között ott voltak – a koronavírus-helyzet miatt online kapcsolatban – az évek óta visszajáró erdélyi alkotók is.

Szolgálni, mint a fény

– Mátészalka a Csonka-Szatmár központja, így fontos célja, hogy Nagybányához hasonlóan újraélessze és ápolja a képzőművészet korábbi hagyományait.

– Kiemelt felelősségünk, hogy Szatmár vármegye művészeti értékeit megőrizzük, és a festőiséggel átitatott kultúrát átadjuk a jövő nemzedékének. Az idei mottónk: a Kossuth utca nyomdokain elénk tárul a múlt és a hagyomány... – közölte dr. Stonawski Tamás elnök, művészeti vezető.

Túrmezei Erzsébet Szolgálni mint a fény című verséből idézett dr. Hanusi Péter polgármester a többnapos alkotótábor végén, az 5. Szalka Tárlat című zárókiállításon.

– „Nyomodban új meg új / tanítvány indul el / szolgálni mint a fény, / ízt adni, mint a só.” A művésztelep alkotói eljöttek a hívó szóra. Eljöttek mint tanítványok, akik szolgálni akarnak. Mindezt önzetlenül és odaadóan. A fényt akarják átadni, hogy legyen, aki továbbvigye. Továbbadni a művészetet, a kultúrát, alkotásaikon keresztül pedig városunk lelkiségét. Műveikkel üzennek: Mátészalka fénylő város, csodálatos helyi adottságokkal, állandó megújulásra készen – mondta a település első embere, aki reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a határainkon túl élő magyar művészbarátok is valós résztvevői lesznek egy közös cél megvalósításának: újat és még fényesebbet alkotni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában