Előadás

2019.12.08. 13:56

Kulturális kavalkád: fókuszban a romák

A fiatalok előadásukban a roma és nem roma kultúra közötti különbözőséget jelenítették meg.

Kitalálták a közös témát és megtalálták a közös hangot

Forrás: Egyesület

A roma hagyományok, mesterségek felelevenítése, megismertetése és népszerűsítése volt a célja annak az ifjúsági csereprogramnak, amelyet négy ország fiataljainak részvételével valósított meg a közelmúltban a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete.

Kitalálták a közös témát és megtalálták a közös hangot
Fotó: Egyesület

Izgalmas és tanulságos

Csehországból, Macedóniából, Romániából és megyénkből nyolc-nyolc 16–24 év közötti fiatal érkezett Tiszaladányba, csoportvezetők kíséretében. Az interkulturális kavalkád roma hagyományokra fókuszáló tematikájának ötlete a résztvevőktől származott, szerették volna ugyanis összevetni a cigányság kultúráját, társadalmi szerepét az egyes nemzetek között.

– A fiatalok fele hátrányos helyzetű volt, akik a nehéz életkörülmények mellett nap mint nap tapasztalják a települési, a szociális és az ezekkel összefüggő gazdasági nehézségekből fakadó hátrányokat. A program keretében olyan tevékenységek, foglalkozások kerültek előtérbe, melyek szórakoztatók, izgalmasak és nem utolsósorban tanulságosak voltak. Olyan nem formális pedagógiai módszereket alkalmaztunk, mint a drámapedagógia, a filmklub, a művészetpedagógia, valamint a manuális, mozgásos tevékenységek – mesélte Juhász Sándor programszervező.

Hozzátette: a fiatalok egy színdarabot is előadtak, a Sokszínű világ című előadásukban a roma és nem roma kultúra közötti különbözőséget jelenítették meg, hangsúlyozva a tolerancia és elfogadás fontosságát.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában