Soltész: negyvenmilliós támogatás ukrajnai gyerekek nyári táborozására

Akt.:
A Velencei-tónál üdülő, a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből érkező gyerekek a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) sportszálló területén, Agárdon 2016. június 14-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az ukrajnai magyar külképviseletek és az Ukrán Országos Önkormányzat szervezésében idén mintegy 600 nehéz sorsú ukrajnai gyermek üdülhet a Velencei-tónál.
A Velencei-tónál üdülő, a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből érkező gyerekek a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) sportszálló területén, Agárdon 2016. június 14-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az ukrajnai magyar külképviseletek és az Ukrán Országos Önkormányzat szervezésében idén mintegy 600 nehéz sorsú ukrajnai gyermek üdülhet a Velencei-tónál. - © Fotó: MTI/Marjai János
Agárd – A magyar állam az idén negyvenmillió forinttal támogatja csaknem hétszáz ukrajnai gyerek nyári táborozását a Velencei-tónál – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Agárdon, ahol az idei első ukrajnai gyerekcsoportot látogatta meg.

Soltész Miklós a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában hangsúlyozta, hogy a tavalyi hasonló táborok rendkívül sikeresek voltak, hiszen a gyerekek az egy-egy hét alatt lelkileg és fizikailag is megerősödtek.
Közölte: augusztus végéig tizenegy turnus lesz. Az érkezők közül sokaknak meghalt vagy megsérült az édesapja az ukrán-orosz fegyveres konfliktusban.

A Donyeckből, Kijevből, Luganszkból, Kárpátaljáról és Ukrajna más részeiből érkező fiatalok programjai jórészt a Velencei-tóhoz kapcsolódnak majd, de budapesti városnézést, állatkerti látogatást is tartalmaznak – mondta.
Liubov Nepop, Ukrajna Magyarországra kinevezett nagykövete szerint az ukrán-magyar barátságot szimbolizálja a magyar kormány gesztusa.

Fotó: MTI/Marjai János Fotó: MTI/Marjai János ©

Magyarország mint szomszédos baráti ország megérezte azt a fájdalmat, amelyen Ukrajna átmegy, ezért segít rajta – fogalmazott, hozzátéve: a jövőben is csak az egymást segítő nemzetek tudnak sikeresek lenni.

Közölte, hogy két éve, a Majdanon történt események és a Krím félsziget annexiója óta folyamatosan fegyverrel harcolnak az orosz agresszió ellen. Reményét fejezte ki, hogy jövőre is jöhetnek ukrán gyerekek Magyarországra, de nem a harcok miatt, hanem békeidőben nyaralni, és akkor igyekeznek a mostani sok segítséget viszonozni.

A nagykövet azt kérte a magyar kormánytól, támogassa az Oroszország elleni szankciók további szigorítását, hogy Ukrajnában végre béke legyen, ami a minszki megállapodás batartása nélkül elképzelhetetlen.

Hartyáni Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke kiemelte: Magyarország segítő kezet nyújtott az ukrán népnek, így tavaly csaknem hatszáz, az idén pedig még több ukrajnai gyerek nyaralhat a Velencei-tónál és láthat egy békés világot. Köszönetet mondott a magyarországi ukrán közösségnek, amely végig segítette a táborok szervezését.

-MTI-
hirdetés