Sonkád, az oktatás centruma

Szatmárcsekén megkoszorúzták Kölcsey Ferenc sírját
Szatmárcsekén megkoszorúzták Kölcsey Ferenc sírját
Sonkád – Ismét tanácskoztak a Kárpát-medencei magyar pedagógus szervezetek.


Az Öreg- és az Új-Túr találkozásánál fekvő Sonkádon rendezték meg az esztendő első jelentős oktatási eseményét. A helyi önkormányzat volt a házigazdája a három napos rendezvénynek.

Jövőre visszavárják őket

– Az első, hasonló jellegű összejövetel sikerén felbuzdulva immár második alkalommal tartottunk szakmai tanácskozást a településünkön, ahol a határon túli magyar pedagógus szervezetek delegációi is képviseltették magukat – kezdte összegzését Iszák Tibor, Sonkád polgármestere, a Csaholci Általános Iskola intézményvezetője, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese. – Hazánkat a Nemzeti Pedagógus Kar elnöksége képviselte, a megjelentek között volt dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, dr. Maruzsa Zoltán és dr. Lőrinczi Zoltán helyettes államtitkárok az Emberi Erőforrások Minisztériumából, dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, az Országos Köznevelési Tanács tagjai, Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere, valamint a tágabb térség tankerületi központjainak igazgatói és köznevelési intézményvezetői.

Az anyanyelv fontossága

A hivatalos szakmai programokat a község két helyszínén bonyolították le, illetve a hagyományt ápolva megkoszorúzták a résztvevők Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc sírját. A rendezvény hívószava is kapcsolódik Kölcsey munkásságához: az anyanyelv.

– Előadások hangzottak el az anyanyelv fontosságáról és szerepéről az oktatásban és a helyi közösségek építésében, a határokon átívelő és az anyanyelv ápolását is célzó pedagógus- és diákprogramokról, illetve arról, hogy mit tehet az anyaország a határokon túli magyar intézmények anyanyelvi neveléséért. A megjelent Kárpát-medencei magyar pedagógusszervezetek képviselői tájékoztatást adtak arról, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az intézményesített anyanyelv használatért, illetve bemutatták az e területen elért sikereiket – tette hozzá Iszák Tibor.

A Kárpát-medencei magyar pedagógusszervezetek elkészítették a 2019-es eseménynaptárukat. Ezzel az újítással is támogatni kívánják, hogy átfedésektől mentesen szervezhessék programjaikat, amelyeken így a testvérszervezetek előre tervezetten tudnak készülni, megjelenni. Sonkád ezúttal is kiváló házigazdája volt a szakmai össz­magyar rendezvénynek, és jövőre visszavárnak mindenkit.

LTL
hirdetés