Sorsok és emberség, pipák és levelek

Kautzky Armandot a VMKK-ban láthatjuk
Kautzky Armandot a VMKK-ban láthatjuk
Nyíregyháza – Méltó módon emlékezik megyénk a magyar kultúra napjára.

A magyar kultúra napja megyénk egyik fontos ünnepe, hiszen Szatmárcsekéhez kötődik – a településhez, ahol 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt.

Szenzációk nélkül

A Váci Mihály Kulturális Központban 22-én 17 órakor kezdődik az önkormányzat ünnepi műsora, amelyben Kautzky Armand színművész és Udvarhelyi Boglárka énekművész is közreműködik, de ezen a napon nyitják meg a 35. Magyar Sajtófotó kiállítást is.

Ez utóbbiról Szigeti Tamás fotóriporter, a kiállítás kurátora az alábbiakat mondta a tavaly márciusi, budapesti megnyitón: „Harmincötödször kerültek falra az előző év legjobb magyar sajtófotói. Akár csaphatnánk egy nagy ünnepséget, ahogyan ez kerek évfordulók idején szokás. Felsorolhatnánk számokat, rekordokat, eredményeket. Elmondhatnánk, ki mindenki munkájának köszönhető az, ami létrejött az elmúlt évek alatt. Mégsem terveztünk külön ünnepet, hiszen a Magyar Sajtófotó Kiállítás három és fél évtized óta mindig ünnep. A fotóriporterek, a fotográfia ünnepe. A sajtófotó kiállítások tükörként tárják elénk mindazt, ami az előző évben velünk, körülöttünk történt. A mostani kiállításon nem láthatunk szenzációkat. A hétköznapok valósága tükröződik a képeken és ahogy a mondás tartja, nem a tükör hibás, ha nem tetszik a kép. Gyakran hallani, hogy a sajtófotó kiállításokon többségben vannak a nyomasztó, szomorkás, néha riasztó képek. Az elmúlt évben – szerencsére – a fotográfusok találtak olyan témákat, jelenségeket is, amelyek mögé nézve igazi szépséget, emberséget és – talán nem túlzás – hősiességet mutathattak meg az emberi kapcsolatokban… Az idei kiállítás tehát nem a szenzációkról, hanem sorsokról, emberségről szól…”

A család pipája

A Jósa András Múzeumban 11 órára várják az ünneplőket: együttműködési megállapodást köt az intézmény és a Bessenyei társaság, előadások hangoznak el Bessenyei György életéről és a róla elnevezett szervezet tevékenységéről, a kiállításon pedig a Bessenyei család pipáját és Bessenyei Anna leveleit is szemügyre vehetik a látogatók.

A Vasutas Művelődési Házban sem feledkeznek meg a jeles napról: 22-én 10 órakor kezdődik az ünnepség, amelyen a Vikár Sándor zeneiskola növendékei, a Vasutas nyugdíjas klub, a konzerv­gyári nyugdíjas egyesület és a Szenior tánccsoport tagjai is bemutatkoznak. Társrendezvényként A lovag adományozók címmel nyílik kiállítás a Kállay Gyűjteményben.

Tiszavasváriban 22-én tíz órától a városháza dísztermében tartják a megemlékezést, amelyben a Dézsi Darinka és dr. Karap Zoltán alkotta Carpedignem zenés irodalmi műsorát is meghallgathatják az érdeklődők.

KM
hirdetés