Sorsukra hagyott fémmunkások

Sorsukra hagyott fémmunkások
A Dongwoo Precíziósszerszám-gyártó Kft. dolgozóival a szeptember 8-i, pénteki műszak végeztével azt közölte a cég ügyvezető igazgatója, hogy megrendelés híján és egyéb gondok miatt a termelés egy hétre leáll.

Szombaton az üzemben szállítómunkások jelentek meg, s megkezdték a gyártóberendezések leszerelését. Kiderült, hogy a cég tulajdonosa az üzem teljes gépparkját eladta egy általa alapított, Budapesten bejegyzett gépkereskedő cégnek. A kft. ezzel lényegében megszűnt. A dolgozók sorsa máig nem rendeződött.

A kft. dél-koreai ügyvezető igazgatója szeptember 11-én távozott Magyarországról. Szolgálati kocsiját néhány nap múlva a Ferihegyi repülőtér parkolójából hozta vissza Debrecenbe a kft. egyik adminisztratív alkalmazottja. Az ügyvezető egy „búcsúlevelet” is hagyott, melyben elnézést kért a dolgozóktól, hogy ezt a lépést a dél-koreai tulajdonos utasítására meg kellett tennie. Azt is leírta, hogy ezek után őt magát is elbocsátották a Dongwoo-tól – tudtuk meg Till Gyulától, a Vasas Szakszervezetnek az üzemben dolgozó titkárától, az üzemi tanács elnökétől.

A Dongwoo az MGM Rt.-től bérelt épületben tevékenykedett. Mivel a Dongwoo jelentős bérleti és szolgáltatási díjjal tartozik a cégnek, az MGM Rt. rövid ideig megpróbálta megakadályozni a gépek elszállítását. A berendezések megvásárlója azonban igazolta, hogy az adásvétel jogilag tiszta volt, így a szállítás további késleltetésére semmilyen lehetőség nem maradt.

Jogi segítséggel

Till Gyula szavai szerint eddig nagyon sok segítséget kaptak a Vasas Szakszervezettől, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségétől (MSZOSZ), melynek jogásza látja el a Dongwoo dolgozóinak jogi képviseletét, s felvették a kapcsolatot az ENSZ munkaügyi szervezetének budapesti kirendeltségével is. A legnagyobb gond az, hogy a Dongwoo dél-koreai központjából semmiféle reagálás nem érkezett a dolgozók érdeklődésére. Keresték pedig már a céget e-mailben, hagyományos levéllel és faxüzenettel is, melyben többek közt arról tájékoztatják a Dongwoo-t, hogy az esetet ismertették az ENSZ munkaügyi szervezetének képviselőivel is.

Alkalmi munka jöhet szóba

Az alkalmazottak szinte mindegyike minimálbérhez közeli szintű fizetést kapott a Dongwoo-tól. Ebből tartalékolni nem lehetett, így mindannyian nehéz helyzetben vannak. Az üzem megszűnése óta hetente találkoznak, hogy megbeszéljék a lehetséges tennivalókat. Nekik senki nem mondott fel, s jelenleg ők sem tudnak felmondani senkinek, illetve a rendkívüli felmondás csak bonyolítaná a helyzetet. A Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ így álláskeresőként sem tudja őket regisztrálni. Az egyetlen lehetőség az, hogy az érintettek Alkalmi munkavállalói könyvet váltanak ki, s így próbálhatnak munkához jutni. Till Gyula egyébként nem tud róla, hogy eddig bárkinek is sikerült volna alkalmi munkát vállalnia.

Felszámolás iránti kérelem

Amennyiben a dél-koreaiak semmilyen megkeresésre nem reagálnak, úgy a magyar alkalmazottaknak meg kell várniuk, hogy a cégbíróság intézkedjen, elinduljon a kft. felszámolása, s a felszámolónak áll majd jogában felmondani a dolgozóknak. Az MGM Rt. egyébként felszámolási eljárást kezdeményezett a Dongwoo ellen. A kft. által felhalmozott tartozások miatt a dolgozók végkielégítésre valószínűleg nem számíthatnak, maximum a Bérgarancia Alapból kaphatnak némi juttatást. Sokak mögött 20-30 év folyamatos munkaviszony van. A Dongwoo-tól az augusztusi fizetésüket egyébként szeptember 10-én még megkapták a dolgozók.

Bezárták az üzemrészt

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az MGM Rt. az eddig a Dongwoo által használt üzemrészt lezárta, oda még az adminisztratív dolgozók sem léphetnek be. Pedig a számítógépben és az irattartókban ott vannak a dolgozókra vonatkozó munkaügyi információk. Till Gyula hétfőn arról tárgyalt az MGM Rt. képviselőjével, hogy legalább a szükséges adminisztráció elvégzését tegyék lehetővé, hiszen ők még – papíron – munkaviszonyban állnak.
hirdetés