Sósavat ivott egy nyíregyházi kisfiú – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

A tyukodi üzemben a gyártásra és a minőségre egyaránt hangsúlyt fektettek
A tyukodi üzemben a gyártásra és a minőségre egyaránt hangsúlyt fektettek - © Fotó: KM-reprodukció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es, és 1977-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. december 17., szerda

Sósavat ivott egy nyíregyházi kisfiú

Súlyos kimenetelű gyermekszerencsétlenség áldozata lett egy kétéves nyíregyházi kisfiú, aki szülei kazárbokori lakásán üres üvegekkel játszadozott. A üvegeket édesanyja adta a kisfiúnak, de nem vette észre, hogy az egyik alján veszedelmes méreg, sósavmaradék van. A kisfiú felhajtotta a féldecinyi sósavat. Súlyos sérüléssel az Erzsébet-kórházba szállították. A gondatlan anya ellen eljárást indítanak.

Hatvan éve írtuk

1957. december 17., kedd

Még decemberben több új mozi nyílik a megyében

A megyei MOKÉP-től kapott értesüléseink szerint még decemberben több új mozi nyílik a megyében. Így Szurkostanyán, a volt Pongrácz-grófok birtokán, ahol a dolgozó parasztok társadalmi munkával kultúrotthont építettek, a MOKÉP mozit nyit majdnem 40 ezer forint költséggel. Lónya községben, ahol eddig még nem volt, szintén karácsony előtt mozi nyílik. Hasonló a helyzet Ilk községben, ahol szintén 100 személyes filmszínházat nyit még ebben az évben a MOKÉP. A nagykállói és a dombrádi dolgozók kérése is teljesül, s az év végén vagy 1958 elején – amikor az idő engedi – hozzákezdenek a mozi felújításához, illetve építéséhez. Ebben a hónapban új vetítőgépet kap Oros, Rakamaz, Gégény, Kék és Olcsva község, új műszaki berendezéssel látják el Vásárosnamény, Kemecse, Tiszalök, Mándok, Fehérgyarmat és Nagyecsed községeket.

1957. december 18., szerda

Ejnye, legények!

Ejnye, legények! Kellett nektek csatos cipő, csapott vállú zakó, szélesen felhajtott nadrág? Most igyátok a levét… Sosem hallgattatok az öregebbre, pedig azok tapasztaltabbak minden téren. Majmoltatok ész nélkül, belebolondulva a csatok csillogásába, az ingek fényes cipzárjába, a csapott vállakba, a széles felhajtóba… Most mit csináltok? A csatos cipőnek, a csapott vállnak, a széles felhajtónak bealkonyult… Fűzős cipő a divat, tömött, háromgombos, vállas zakó, felhajtó nélküli nadrág. A csatos cipőt és társait vihetitek a múzeumba.

Ötven éve írtuk

1967. december 22., péntek

Befagyott a Tisza

Nyíregyháza lett csütörtök hajnalra a második leghidegebb város az országban. Debrecenben hajnali öt órakor mínusz tizenhét fok hideget mértek, Nyíregyházán ugyanebben az időpontban mínusz 16,6 fokot. A nyíregyházi meteorológiai állomás legfrissebb jelentése szerint a hőmérő higanyszála szerda reggeltől csütörtök reggelig 12,1 fokot esett. Szerdán délután három órakor 36 kilométeres óránkénti sebességű északi szél fújt, amely egy óra múlva 65 kilométeres sebességet ért el. Éjszakára a szél sebessége óránként négy kilométeresre esett vissza. Csütörtökön délben viszont ismét 14-15 kilométeres óránkénti sebességű nyugati szelet mértek.

Negyven éve írtuk

1977. december 23., péntek

Almabefőtt Tyukodról

Az idén már nem küldték „kényszerszabadságra” a konzervgyár tyukodi üzemének dolgozóit a téli hónapokban. Naponta 4-500 mázsa tisztított almát dolgoznak fel, amelynek 70 százalékát exportra, a többit belföldi megrendelőkhöz szállítják. A hámozott almát a környék termelőszövetkezeteitől, valamint az ÁFÉSZ-en keresztül a háztáji gazdaságokból vásárolják fel.

KM
hirdetés