Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve – Százhúsz évre hosszabbítják meg az átlagos emberi életet

Akt.:
„Száztíz millió forintos beruházással túrógyárat épít Mátészalkán a Szabolcs Megyei Tejipari Vállalat” – írtuk 1977-ben
„Száztíz millió forintos beruházással túrógyárat épít Mátészalkán a Szabolcs Megyei Tejipari Vállalat” – írtuk 1977-ben
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1947. augusztus 28., csütörtök
A temetőből lopta a drótot az esernyőjavító

A rendőrségnek bejelentették, hogy egy ismeretlen férfi nap nap után megjelenik a rakamazi temetőben, és leszedi a sírokról a koszorúkat, amiket a helyszínen szétbont, és a koszorúk drótvázát elviszi. A rakamazi rendőrök a bejelentés alapján tetten érték B. János cipészsegédet, amint éppen egy nagy dróttekerccsel jött ki a temetőből. B. a kihallgatása során elmondta, hogy mint cipészsegéd nem kapott állást, a községben tartózkodó cirkuszban dolgozik mint napszámos, keveset keres, ezért esernyőjavítással is foglalkozik. A javításokhoz szükséges drótra nem volt pénze, ezért járt a temetőbe koszorúkat lopni. B. Jánost letartóztatták és átadták a nyíregyházi államügyészségnek. Kegyeletsértésért és lopásért bíróság elé kerül.

1947. szeptember 3., szerda
Szovjet tudósok meghosszabbítanák az életet

Szovjet tudósok az emberi élet meghosszabbítására folytatnak kísérleteket. Remélik, hogy az átlagos emberi életkort 120 évre, illetve tökéletes feltételek mellett 175 évre meg tudják hosszabbítani. A szovjet kutatók ez irányú munkájában a legtöbb eredményt Szurinov, a moszkvai orvostani intézet élettani osztályának vezetője érte el.

Hatvan éve írtuk
1957. augusztus 31., szombat
Harminchárom autóbusz a megyében

Szabolcs-Szatmár megye területén 33 autóbusz és 150 tehergépkocsi bonyolítja le a forgalmat. Az autóbuszok közül 11 Nyíregyházán fut, míg a többi jármű a megyei, illetve a járási székhelyeket, továbbá a községeket hozza egymáshoz közelebb. A járatok száma a harmadik negyedévben ismét szaporodott. Július elseje óta már Mátészalka és Szamoskér között is közlekedik autóbusz, amit a község lakosai nagy örömmel fogadtak. Igaz, az új járat naponta még csak egyszer közlekedik, de kilátás van rá, hogy az utaslétszám növekedésével az érkezés és az indulás is szaporább lesz. További járatok beállítására – sajnos – csak akkor lesz lehetőség, ha új autóbuszok érkeznek. Tudomásunk szerint a Közlekedés- és Postaügyi minisztérium már megígérte, hogy újabb autóbuszokat küld, azonban ez késik. Ha az Ikarusok leszállítására sor kerül, úgy a szóban forgó kocsikat elsősorban a szatmári és beregi részeken állítják forgalomba.

Ötven éve írtuk
1967. augusztus 30., szerda
Kimúlt a „harcsakirály”

A mezőgazdasági kiállítás egyik szenzációja volt a Felső-Tiszából pénteken kifogott 285 centiméter hosszú, 101 kilós „harcsakirály”, amely keddre virradó éjszaka „elhunyt”. Az utóbbi napokban már gyengélkedett, többször elájult, és csak a víz jegelésével, szíverősítő injekcióval tartották benne a „lelket”. A szakemberek szerint az óriás gyors pusztulásának oka a hosszú fárasztáson és a szállítási sérüléseken kívül a magas kora volt – a becslések szerint ugyanis harminc évet élt. Semmiképp sem helytálló az a gyanú, hogy éhen veszett, hiszen a tapasztalatok szerint a harcsa hónapokig bírja a koplalást. Orvosi megállapítás szerint az óriásharcsa húsa teljesen egészséges, fogyasztásra alkalmas. Ezért a Halértékesítő Vállalat ­mélyhűtő kamrájában helyezték el, és a sorsoláskor a vásár egyik főnyereménye lesz.

1967. szeptember 3., vasárnap
Toronyházak Szabolcsban

A héten újabb állomásához érkezett a szabolcsi lakásépítés: szerdán átadták Sóstói-erdő szélén a megye első tízszintes toronyházát, melyet rekordidő alatt „öntöttek” az építők. Figyelmet érdemel az esemény már csak azért is, mert a lakáshiány – ami világprobléma – fokozatos megszüntetése a pénz mellett az időtől is függ. Az új építési eljárások közös célja, hogy kevesebb idő alatt a lehető legtöbb lakást tudják átadni.

Negyven éve írtuk
1977. szeptember 3., szombat
Emlékmenet a hatvanadik évforduló tiszteletére

Nemzetközi autós emlékmenetet szerveznek a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 60. évfordulója tiszteletére. A szovjet, bolgár, román és magyar küldöttség a jövő héten Szabolcs-Szatmár megyében tartózkodik. Leninvárosba vezet a program kedden, s ezen a napon este hat órakor érkezik az autós emlékmenet a nyíregyházi Kossuth térre. Innen a résztvevők a Felszabadulás téri szovjet hősi emlékműhöz vonulnak, ahol virágcsokrokat helyeznek el a szobor talapzatára. Este a KISZ fogadást ad az emlékmenet tiszteletére. Szerda reggel indul tovább az emlékmenet Záhonyba, ahol a község vezetői és úttörők jelenlétében Joó Sándor ezredes, az MHSZ főtitkárhelyettese búcsúztatja a Leningrád felé induló nemzetközi autós emlékmenet résztvevőit.

– KM –Sóstó.
SZON.HU


hirdetés