Fotók: Augusztus 20-i ünnepségek Szabolcsban

Akt.:
Fotók: Augusztus 20-i ünnepségek Szabolcsban
© Fotó: Pusztai Sándor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Augusztus 20-án nincs hiány a programokból, mi pedig megmutatjuk, hogyan ünnepelt a megye.

Az Új kenyér ünnepe Újfehértón

Lovastalálkozóval kötötték egybe a Szent István napot Újfehértón.

Régi hagyományként a város és az ország zászlóit lovasok vitték a főtérre Szent István napon, ahol a település elöljárói felvonták a nemzeti színű lobogót. A Himnsz hangjai után Nagy Sándor polgármester mondta el ünnepi beszédét, kitérve napjaink biztonsági kérdésekkel érintett jelentőségére. Az új kenyerete hintónt hozta a Bihari Banda, majd pergő tánccal arattak tapsot. A történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret, majd azt megszelve az érdeklődők mindegyike megkóstolhatott. Az immár XV. alkalommal megrendezett lovastalálkozó paripáit kantárdíszekkel tették szebbé, és körbevonultak a városon. A rendezvény ezután a színpadra koncentrálódott, ahol Aradszky László, a helyi táncosok, és fűvósok, valamint Lóránt Barna (Trabarna) lép fel a tűzijáték előtt.

ujfehert-uj-kenyer-nnepe-ps1_7861Fotó: Pusztai Sándor


Szent István-napi műsor Ibrányban

Gólyalábas óriásbábos előadással vette kezdetlét szombaton Ibrányban a Szent István-napi programkavalkád, mely vasárnap főzőversennyel folytatódott.

sip_2540Fotó: Sipeki Péter


Vidám családi nap Nyírpazonyban

Számtalan kísérőprogram és fellépő felvonultatásával rendezték meg vasárnap a Nyírpazonyi Új Kenyér Fesztivált.

sip_2761Fotó: Sipeki Péter


Az Új Kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

Az Új Kenyér Ünnepe alkalmából kenyérsütéssel, kézműves udvarral, játékokkal, kiállításokkal és színes programokkal vártak mindenkit vasárnap a Sóstói Múzeumfaluban.

sip_2895Fotó: Sipeki Péter


Szent István-napi ünnep Nagykállón

Az Államalapítás és az új kenyér ünnepét rendezték meg vasárnap a Nagykállói Református Műemléktemplomben. A Talán Teátrum részleteket idézett fel az István a király című rockoperából, majd a térség országgyűlési képviselője Simon Miklós beszélt Szent Istvánról és napjainkról. A város polgármestere Juhász Zoltán ünnepi beszéde után a település kiválóságainak adott át elismeréseket. Ezután a történelmi egyházak képviselői áldották meg az új kenyeret.

nagykill-szent-istvin-napi-nnep-dsc_6367
Fotó: Pusztai Sándor


Városi ünnepség Nyíregyházán

Államalapító Szent István tiszteletére rendeztek ünnepet vasárnap a Váci Mihály Kulturális Központban. Orendi Mihály vehette át a megyeszékhely díszpolgárának járó emlékplakettet.

– A magyar nép jogfolytonossággal él a Kárpát-medencében, ezzel kivívtuk a környező országok tiszteletét és annak idején elindultunk az európai küldetésünk útján – hangzott el az államalapítás emlékére megtartott nyíregyházi ünnepségen. – István királyunk is felismerte, hogy a megmaradáshoz egy győztes változás kell, ehhez pedig a mai napig hűek vagyunk – fogalmazott dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere, aki szerint a munka, ahogy a régmúlt időszakban is, kiemelt jelentőséggel bír egy társadalom életében. Az ünnepi beszédek után dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző és dr. Kovács Ferenc díszpolgári címet adományozott Orendi Mihálynak, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökének, majd Inczédy György Életműdíjjal tüntette ki Bartha Dénest, dr. Dicső Ferencet, Géresi Józsefet, Moldván Miklóst és dr. Pethő Józsefet.

03-varosi-unnepseg-sipeki
Fotó: Sipeki PéterSóstó.
SZON.HU


hirdetés