Vigadó: egy biztos, most nem jó

By Ladányi Tóth Lajos
Akt.:
Krúdy Vigadó
Krúdy Vigadó
Nyíregyháza – „A beruházási költséggel több mint egymilliárd forintot tesz ki a Krúdy Vigadó értéke”.

„A Krúdy Vigadó tulajdonosai és újjávarázsolói a már teljes fényében pompázó bálteremben tartottak sajtótájékoztatót”. Ez roppant ígéretesen hangzik. Apró szépséghiba, hogy jelenleg nem aktuális, mivel 2003. július 11-i lapszámunkból idéztünk.

A valaha földszintes vendégfogadó helyén magasodó, másfél éve zárva tartó impozáns épületet Kínál János vállalkozótól vásárolta vissza a város, később került a Rabóczki László nevével fémjelzett Épkerhez.

A jelenlegi helyzet nem tartható

– Jó döntés volt, amikor közel tíz éve lehetőséget adott az önkormányzat az Épkernek a Krúdy Szálló felújítására. A városnak nem lett volna erre anyagi fedezete – idézte fel a történteket Csabai Lászlóné, Nyíregyháza előző polgármestere. – El kell ismerni, hogy a vendéglátórész túl lett méretezve, jobban dominálhatott volna a szállodai jelleg. Sajnos, a cég hosszútávú elképzelései meghiúsultak, az épület elidegenítésével menekült ki a helyzetből. Úgy gondolom, Giba Zsoltéknál megfelelő kezekben volt a létesítmény, pezsgett a környék, kellettek oda azok a rendezvények. Számomra is meglepetés volt, amikor kiszállt az üzemeltetésből.

– A beruházási költséggel több mint egymilliárd forintot tesz ki a Krúdy Vigadó értéke. Valóban észvesztően magas az építményadója, a mai törvények mellett nincs lehetőség ennek az enyhítésére. Nincs az a vendéglátóipari vállalkozás, amely ennyi hasznot ki tudna termelni. Az viszont tény, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható. Addig ne várjunk idegenforgalmi áttörést, amíg Sóstó szívében zárva van a Vigadó! Mindenképpen le kell ülni a jelenlegi városvezetésnek és a leendő befektetőnek, és ha igénylik, én is szívesen elmondom a véleményemet – jegyezte meg végezetül Csabai Lászlóné.

A város nyitott minden kezdeményezésre

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület 2011 januárjában egyesületi napot rendezett, ahol Giba Zsolt, a korábbi bérlő kijelentette: „Az új városvezetésnek megfelelő szakemberekkel kell merni álmodni egy új arcot Sóstónak. Az Állatpark húzóerő, de ha a környezet nem épül hozzá, akkor pár éven belül a parkot is lehúzza magával”.

A Vigadó jelenlegi tulajdonosa, a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt., a befektetési szándékot pedig a Global Life Broker Invest Kft. jelezte. A GLB-t megkerestük, ám egyelőre nem nyilatkoznak. Ugyanakkor a cégcsoport honlapján bárki szembesülhet a elképzelésükkel:

„2012 a GLB-nél a stabilitás és a proaktív cselekvés éve a cégtörténetben. Ennek jegyében a piaci változásokhoz igazodva új szegmensek is bekerülnek a befektetési célcsoportokba. Február-március hónaptól lesz elérhető az a speciális befektetési csomag, mely komplex szolgáltatási csomagokat kínál az ügyfeleknek elsőként a nyíregyházi Krúdy Vigadó tekintetében”.

Rendes Sándor, a városháza sajtószóvivője tudatta: „A Carion Zrt. képviselőivel még 2011 májusában zajlott egy rövid egyeztetés, amelyen szóba került a Krúdy Vigadó reménytelen helyzete. A város továbbra is nyitott minden kezdeményezésre a Krúdy Vigadó kapcsán, azonban azt is hozzá kell tennünk a szabályok és a fizetési kötelezettségek mindenkire egyaránt vonatkoznak a városban, abban kivételek nincsenek”. 

Krúdy Vigadó: az építményadó épületes akadály

Ön hogyan hasznosítaná a Krúdy Vigadót?

„Nem jó az üzenete egy üres épületnek”

Krúdy, szálló, por, érték

Ladányi Tóth LajosSóstó.
SZON.HU


hirdetés