Helyi közélet

2015.09.01. 17:58

Vendégházat adtak át Jánkmajtison

Jánkmajtis - A vidék a helyi ízek, szokások, hagyományok, természeti értékek változatos tárháza.

Jánkmajtis - A vidék a helyi ízek, szokások, hagyományok, természeti értékek változatos tárháza.

Vendégházat avattak Jánkmajtison, az ünnepélyes átadón Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntőbeszédet – tájékoztatta lapunkat a Földművelésügyi Minisztérium.

A szatmári térségben zöldség- és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó Agricolae Kft. épületében a cégcsoportnál dolgozó kárpátaljai és partiumi munkavállalók lakhatását oldják meg. Szakáli István Loránd köszöntőjében rámutatott: a hungarikummozgalom – hasonlóan egy családi alapokon nyugvó vállalkozáshoz – párbeszéden és kölcsönösségen alapul, eredményességének pedig az a titka, hogy alulról felfelé szerveződő folyamatként működik. Minden település, tájegység közösségének megvannak a saját egyedi értékei, ilyen például Jánkmajtis környékén a szatmári szilvalekvár vagy a szatmári pálinka, amely megtalálható a kiemelkedő nemzeti értékek listáján.

Megtartó erő lehet

A helyettes államtitkár kiemelte: a kulturális és az épített örökség maradandó értékein túl vidékeink a helyi ízek, szokások, hagyományok, természeti értékek változatos tárházai. Ezek feltárása, megőrzése, megismertetése helyben közösségformáló és -megtartó erővel bír, turisztikai, társadalmi, gazdasági, agrár- és vidékfejlesztési hasznosításuk és fejlesztésük pedig a helyi értékük fölött közösségi, nemzetgazdasági javakat és eredményeket biztosít a nemzet egészének. Kiváló mezőgazdasági adottságaink, a felhalmozott gyakorlati tudás, a termelési kedv, a helyi igényekre odafigyelő és tettekre kész gazdasági és települési vezetés mind-mind a jövőbeni siker zálogai – közölte az agrártárca sajtóirodája.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában