Sóstótól az Agóráig: fejlesztésekről döntöttek

Akt.:
Sóstó - Illusztráció
Sóstó - Illusztráció
Nyíregyháza – Szálláshelyek bővítése nélküli Sóstó-fejlesztés, kevesebb önkormányzati önerőt igénylő teljesen új tartalommal megtöltött Agóra-program, óvoda fejlesztés és férőhelybővítés, az Érkert és a Huszár-telep minőségi megújítása is szerepelt a nyíregyházi közgyűlés csütörtöki 30 napirendi pontja között.

– Nemcsak összegében, hanem a tervezett fejlesztéseket tekintve is jelentősen más ez a program – mondta Nagy László (MSZP) frakcióvezető és hozzátette: ez így már (szállodaépítés és műjégpálya nélkül) nem szolgálja azt az eredeti szándékot és célt, hogy a szezon hosszabb legyen, Sóstó és Sóstógyógyfürdő a turisztikai „holtidőben” is vonzó maradjon a turisták számára. Azt azonban örvendetesnek nevezte a képviselő, hogy az önerőt sikerült csökkenteni, a már mindössze 2 milliárdos pályázati anyagban.

– Az elkészült fejlesztési koncepciót a regionális fejlesztési tanács elfogadta, viszont a szálláshely-fejlesztést már nem támogatták. Ez komoly érvágást jelentett – fogalmazott reagálásában Kósa Tímea alpolgármester. A külön erre a célra kiírt pályázat 500 millió forintban maximálta a támogatás összegtét, ami már nem „csábító”. A műjégpálya hosszabbíthatta volna a szezont, ám a fenntartás költségeit sem a város sem Sóstó nem képes finanszírozni. Ezért a turisztikai attrakció- és szolgáltatásfejlesztésre helyeztük a hangsúlyt, ami valóban nem váltja ki a szezonalitást, de az adott turisztikai desztinációban önállóan is vonzerőt jelentenek a turisták számára. A projekt összköltsége jelen állapot szerint 2 milliárd 131 millió forint, ebből az igényelt támogatás 1999 889 500 Ft, így a támogatási intenzitás várhatóan 93,83%. A projektfejlesztés szakaszában vagyunk, így ez természetesen még változhat.

Immár négy éves múltra tekint vissza az Agóra-program mely lehetőséget adott volna az akkor még Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum épületének rekonstrukcióján túl a város közművelődési rendszerének hatékonyabb és fenntarthatóbb működtetésére, funkcióinak bővítésére és átszervezésére. A támogatási szerződést 2010-ben írták alá, 2 milliárd 403 millió forint összköltséggel és 717 millió 964 ezer forint önerővel. A beruházásokhoz kapcsolódó tender-, illetve kiviteli terveket, közbeszerzési eljárás és tervellenőrzés során olyan információk kerültek felszínre, melyek alapján joggal volt feltételezhető, hogy a programban tervezett beruházási elemek nem, vagy nem megfelelő minőségben valósíthatóak meg a tervezői költségbecslésben, ezáltal a pályázat költségvetésében előirányzott költségkeretből.

A tervezett saját erő összegét olyan mértékben kellet volna megnövelni, amelyet a jelen gazdasági helyzetben a város nem tudna finanszírozni. Ezért a program teljes, alapoktól kezdődő áttervezésére volt szükség – derült ki az alpolgármester összefoglalójából. Kósa Tímea elmondta: az új pályázati anyagban már nem szerepel az új színház építése, bevonták a programba a Váci Mihály Kulturális Központot, a Kodály Zoltán Általános Iskola egy részét, a Kölyökvárat, a Városi Galériát és a Pál Gyula Termet is.

A mintegy kétmilliárd forintos „Kultúrsziget – Agóra Nyíregyháza” című projekt támogatási intenzitása 86,6 százalék, így a szükséges önerő 262 millió forint, melynek eredményeként megújul a közönségforgalmi, a multifunkciós és a mobiltér, erősödik a konferencia, a kiállítási, a képzési, a közművelődési, a média-, a vendéglátó és az ifjúsági szórakozás funkció. Nagy László azt mondta, támogatható a program. Dr. Kovács Ferenc polgármester annyit tett hozzá, hogy egy évig dolgozott azon, hogy módosítani lehessen a projektet, s ezt az előző vezetés is megtehette volna. Ezzel arra is reagált, hogy a korábbi kiírás a mostani funkciókat nem engedélyezte, de sokkal többet kért, ami szinte lehetetlenné tette a megvalósítást.

A képviselő-testület támogatta, hogy az Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézménye felújítására és bővítésére, valamint a Gyermekek Háza Déli Óvoda Kertvárosi Csicsergő Tagintézmény fejlesztésére pályázatot nyújtson be a város. A 126 millió forintos (önerő 6 millió forint) és a 153,9 millió forintos (önerő 33,9 millió forint) beruházás eredményeként megújulnak az épületek, a bővítéssel új csoportszobákat is kialakítanak, így nő a férőhelyek száma is, ami a pályázati kiírás egyik alapeleme volt.

Elfogadta a közgyűlés az Érkerti lakótelep és a Huszár-telep Akcióterületi tervét, melyet az önkormányzat a szociális városrehabilitációs célú konstrukció 2. fordulójára nyújt be. Az érkerti intézmény és lakóépület felújítást, városrészközpont kialakítást és közterület-rehabilitációt is tartalmazó 1,5 milliárd forintos programhoz a város 219 millió forintos önerővel járul hozzá.

A Huszár-telep 489 millió forintos (ebből 71 millió forint az önerő) fejlesztése során intézmények, szociális bérlakások újulnak meg, non-profit szolgáltató helyiségek jönnek létre, valamint utak rekonstrukciója, játszóhelyek kialakítása segíti a telep területi és társadalmi integrációját.

Kósa Tímea az ellenzék egy korábbi sajtónyilatkozatára, mely szerint az új vezetésű önkormányzat a korábbi ciklus pályázataiból él, és nincsenek új fejlesztések úgy regált, hogy 21 új projekt van folyamatban, és a korábban megnyert pályázatok között számos olyan van, melyek különböző okokból évek óta húzódtak. – A hiányosság pótlása, a szabálytalanságok megszüntetése már a jelenlegi önkormányzatra hárult – mondta az alpolgármester.

„Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstó-Gyógyfürdőn” című kiemelt projekt 

Többek között kialakítanának egy mobil szabadtéri színpadot, aktívturisztikai projektelemként egy multifunkcionális sportpályát, amely a sportolni szerető turisták igényeit hivatott kiszolgálni. A Múzeumfalu mellett kulturális fejlesztéseket segítheti elő egy kulturális-turisztikai értékeit bemutató tó körüli, újonnan kialakított sétány, amely lehetőséget adhat, hogy az ide érkező turista megismerhesse Sóstógyógyfürdő és Nyíregyháza hagyományait, értékeit. A tervezett mobil faházak a Krúdy Szálló előtti tér tóhoz közeli pontjain elősegíthetik Sóstógyógyfürdő üdülőjellegének növelését.  

Az Állatparkban az „Andok világa” elnevezésű fejlesztés valósulhat meg, amelynek lényege, hogy első szakaszán az ún. ormányos medve erdőben, illetve az azt követő a pampák életét bemutató szakaszon a vendégek közvetlenül a „szabadon” élő állatok között sétálhatnak, majd a folyamatosan emelkedő erdei ösvényre érve a bátrabbak elindulhatnak a különféle szinteken a fák között kifeszített függőhidakon. Az állatbemutatót kiegészítheti egy mesterséges szikla rendszer, ami lehetőséget, és helyet nyújt arra, hogy bemutassák a Dél-Amerika népeinek elsősorban az inkák, maják, aztékok kultúráját. A város irányából haladva a felüljárót követően Sóstó Kapu állna, sétányokat alakítanának ki, s a fejlesztés megoldaná a parkolási gondokat is.

– KM –
hirdetés