Sötét felhők a közszolgálat egén

Sötét felhők gyülekeznek a közszolgálat egén – fogalmazott Timkó József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára.

– Egy éve kezdődött, de több mint egy hónapja csúcsosodik – köztük a kormány, a tőke képviselői, a liberálisok – ötletbörzéje, számháborúja, pánikhangulat-keltése, a közvélemény megtévesztése a közszolgálat intézményei, a köztisztviselők és közalkalmazottak ellen. Bennünket kiáltanak ki bűnbaknak az ország jelenlegi helyzetéért. A közszférára zúduló harag okai – melyeket részben a kormány generál – jól hangzanak, kellően demagógok – csak épp nem igazak.

Két százalék


Sandaság
– A szakszervezet nem fogadja el
azt, hogy az „igen” voksok feltétel nélküli szabad utat biztosítanak minden
lépés megtételéhez. A társadalmi párbeszéd európai norma, és nem a csoportok
szembeállítása. Gyurcsány Ferenc erről így nyilatkozott: „Nekem fontosabb
a 9,9 millió ember érdeke, mint a 100 ezer köztisztviselő nyugalma.” Elfogadhatatlan
sandaság, hisz a magyar közszolgálat európai viszonylatban jól működik.

– A kilencvenes évek végétől jó ideig tapasztalt demokrácia-dühöt mára felváltotta a reform-düh, és ma már nemcsak a köztisztviselőkre, hanem a tanárra, a kultúra képviselőire, az egészségügyi alkalmazottakra tekint úgy a közvélemény (sugallat: lásd feljebb), mint élősködőre, mint akitől meg kell menteni az országot. Nem árt tudni: ha ma Magyarországon minden hivatalt bezárnának, ez a költségvetésnek mindössze 2 százalékos megtakarítást eredményezne. Ez lenne a megoldás a költségvetés gondjaira? Miközben Magyarországon történelmileg rendezetlen a piac és a közszféra viszonya. A mai reformszándék abból áll, hogy a közszféra munkafeltételeit rontsuk hozzá a piaci körülményekhez.

Falba ütközik

– A hivatalba lépő kormány nem a közszolgálat büntetésére kapott felhatalmazást, hanem a közkiadások jobb hasznosulásának megoldására, a színvonalasabb szolgálatások elősegítésére és az azokhoz való hozzájutás egyenlő esélyének megteremtésére. Ebben partnerek leszünk. A közszolgálati törvény kiürítése, a végkielégítés megkurtítása, az alapbérek rendszerének módosítása, a béren kívüli juttatások megnyirbálása, a jogviszonyváltás soha nem látott kemény falakba fog ütközni ugyanúgy, mint a feladatalapú foglalkoztatás miatti létszámcsökkentés.

– Györke László –
hirdetés