Spanyol gyűrűvel repült a Beregbe

Spanyol gyűrűvel repült a Beregbe
© Illusztráció: A vadász első erdei szalonkája
Vásárosnamény – Az erdei szalonka vadászatának különleges hangulata van.

A természet szerelmese a Vásárosnaményban élő Kiss B. Zoltán, a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetségének az elnöke. Ha választania kellene egy környezetvédelmi írás és egy politikai elemzés elolvasása között, biztosak lehetünk abban, hogy az előbbit választaná.

– Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy szép helyen élhetek, hiszen Vásárosnaménynak négy folyója is van: a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr. Gyakran az itt élőkben sem tudatosul, hogy a Bereg természeti értékei Európa egyik legcsodálatosabb környezetét jelentik.

A szalonkavadászat varázsa

– Nekem a beregi táj, az említett négy folyó, az ártéri erdő a Bockerekkel, az érintetlen természettel együtt sokkal több élményt ad, mint maga a vadászat. Számomra a vadászat másodlagos, csupán eszköz a természethez – magyarázta a szakember, aki lapunk érdeklődésére szólt az elmúlt hetek időszerű feladatáról, az erdei szalonka monitoringjáról is.

– Mivel az uniós jogszabályok nem teszik lehetővé a szalonka vadászatát, csupán kutatási célok érdekében ejthetjük el ezt a madarat április 30-áig. A Szent István Egyetem egyik professzora, dr. Szemethy László fogja össze ezt vizsgálatot. Eljött Vásárosnaményba is, s elmondta a monitoring legfontosabb tudnivalóit a vadászoknak, a vadásztársaságok vezetőinek.

– Ejtettünk már el olyan szalonkát is, amelyet Spanyolországban gyűrűztek meg, s több ezer kilométert tett meg, amíg az Ibériai-félszigetről eljutott a mi vidékünkre. Nálunk tavasszal az átvonuláskor csupán megpihennek, s mennek tovább északra, ott költenek. Nagy élmény a vadászata. Ha választanom kellene egy vaddisznó és egy szalonka vadászata között, én ez utóbbit választanám. Van egy varázsa, de azt csak átélni lehet, szavakkal lefesteni nem. Aki egyszer már szalonkázott, az egész életében szalonkázni fog, természetesen a törvény adta kereteken belül – tette hozzá Kiss B. Zoltán.

KM-MML
hirdetés