Nagyvilág

2013.01.14. 11:39

Gigászi jutalmak a legnagyobb válságban

Mialatt a rabszolgaként robotoló munkások minden fillért igyekeznek megfogni a jelen gazdasági helyzetben, a Goldman Sachs bankárai 297 milliárd forintnyi prémiumot osztottak szét maguk között.

Mialatt a rabszolgaként robotoló munkások minden fillért igyekeznek megfogni a jelen gazdasági helyzetben, a Goldman Sachs bankárai 297 milliárd forintnyi prémiumot osztottak szét maguk között. Nyilvánosságra hozta a Goldman Sachs, hogy a 2012-es év végén mennyi jutalmat osztott szét alkalmazottai között. A végösszeg egy magyar ésszel nehezen értelmezhető, 8,3 milliárd angol fontnak megfelelő, közel 297 milliárd forintos summa. Ha átlagolunk, ez nagyjából 89,4 millió forintos bónusz mind a közel 35 000 GS alkalmazottnak, ami a jelenlegi válság ellenére is több mint amennyit az előző évben kézhez kaptak.

A Goldman Sachs szolgáltatásait a banki befektetések és tanácsadások (a cég összbevételeinek nagyjából 17%-a), az értékpapír-kereskedés és beruházások tevékenységcsoportjára, (68%), valamint a vagyonkezelés divízióra oszthatjuk (ez magában foglalja a privát ügyfelek pénzügyi szolgáltatásait és befektetési tanácsadásait is).

Aki esetleg nem ismerné a Wall Street egyik legnagyobb cápáját, elég ha annyit tud a már három recessziót is túlélt, 1869-ben alapított Goldman Sachsról, hogy rengeteg bírálója akad. 2011-ben például hiába gyanúsították meg őket azzal, hogy a 2007-2008-as válság idején olyan jelzálog-értékpapírcsomagokat kínáltak ügyfeleiknek, amiket cégen belül is csak ócska szemétként emlegették, az amerikai igazságügyi minisztérium végül mégsem emelt vádat ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!