Speciális tudomány

Engedjétek tele a kádat vízzel, vegyetek konzerveket – szólt az intelem édesanyámtól, aki aggódott értünk, amikor a randalírozók lerohanták az MTV épületét.
Pusztai Sándor jegyzete.

Ő a világháborút, és forradalmat is átélt tapasztalatával tudja, hogy lehet beosztani a keveset, mivel lehet pótolni azt, ami nincs.

Az okos más hibájából is tanul, a buta a sajátjából sem – tartja a régi mondás. Nem kell ahhoz elemi csapás, hogy rájöjjünk, a modern élet lehetőségei sokszor kényelmessé tesznek mindket. A víz nélkül, a sivatagon átjutó minden helyzetből győztesen kikerülő hősök csak a filmekben léteznek.

A katasztrófa sújtotta vidékre megváltóként érkező de felkészületlen ember nem segít senkin, hanem maga szorul segítségre. Néha olyan a hőség, és a páratartalom, hogy egészséges embert is földhöz vágja. Jajgató vérző embereket kell kiásni keményre száradt földből, folyamatosan aggódó rokonok közt, ott nincs reklám szünet, amikor kisétálunk egy pohár italért.

Pénteken a mentőkutyák rendhagyó versenyével kezdődött a speciális mentők országos versenye, ma pedig a hosszútávú nappali, és az éjszakai vetélkedésen mérik fel, ki mit tanult tavaly óta. Itt olyan elhivatott emberek állnak rajthoz, akik civilben orvosok, mentősök, tűzoltók, búvárok, alpinisták, egyik sem olyan munka, amit lehetne mímelni.

A már – már nemzetközileg is megismert Papp István, és Vincellér Tibor Sri Lankától New Orleansig vitte jó hírünket, és a tőlük hallott hírek szerint például korábban a törökök, most pedig a malájok okulva a speciális mentők bevetésének hatásáról, nem sajnálták a pénzt, és mindkét országban kiképeztek, és felszereltek állami pénzen egy – egy speciális mentőcsapatot. Úgy tűnik, ott okultak a példából.
hirdetés