Sport és kultúra találkozása

Helebrandt Máté, Nyíregyháza olimpikon gyaloglója és Ilyés Gábor helytörténész vezette a sétát
Helebrandt Máté, Nyíregyháza olimpikon gyaloglója és Ilyés Gábor helytörténész vezette a sétát - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Havonta egyszer összekötik a mozgást az ismeretszerzéssel.

Mozgó helytörténeti előadás – körülbelül így lehetne összefoglalni röviden a nyíregyházi 100 Éves Patika „Séta. Társaság. Egészség.” elnevezésű kezdeményezését. Érdemes azonban egy kicsit bővebben is szólni a programról, ahol találkozik a sport, a kultúra és az egészségvédelem, a megelőzés.

Gyógyítás és megelőzés

– Egy éve fogalmazódott meg bennünk a sétanap gondolata, amihez legnagyobb örömünkre Helebrandt Máté, Nyíregyháza olimpikon gyaloglója és Ilyés Gábor helytörténész is csatlakozott. Az idén harmadik alkalommal indultunk útnak a városban – mondta el érdeklődésünkre dr. Zajácz Tamás.

A patika tulajdonosa hozzátette: gyógyszerészként nemcsak az a feladatuk, hogy a betegségeket gyógyítsák, hanem az is, hogy tegyenek azok megelőzéséért. Erre kiválóan alkalmas a mozgás, melynek legegyszerűbb formája a séta. Minden hónapban megrendezik a programot, amire minél több embert várnak – kortól függetlenül. A kedd délelőtti séta résztvevői például főként nyugdíjasok voltak, de óvodás csoportok is érdeklődnek.

– A megyeszékhely utcái, terei mesélnek, ha van, aki meghallgassa azokat. Az emblematikus épületek, köztéri alkotások egy részének története ismeretlen a városlakók számára. Mindig is érdekeltek ezek a történetek, nem először csatlakoztam a sétához – árulta el Helebrandt Máté, akit édesapja, Zoltán is elkísért. A sétanap résztvevői láthatóan örültek a nyíregyházi sportolónak, aki minden kérdésre szívesen válaszolt, mosolyogva mesélt a sportkarrierjéről és az életéről egyaránt.

Memóriajáték zárásként

Ilyés Gábor helytörténész indulás előtt ismertette az útvonalat: az első állomás az evangélikus templom, ahol a tirpákságról is szót ejt, majd a Szent István utcán a Krúdy-emlékjeleket veszik számba. A program végén Nagy Szabina, A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület vezetője az érdeklődőket memóriajátékra és interaktív beszélgetésre invitálta, melynek témája a demencia.

CsA
hirdetés