Összezördülhet az MSZP és az SZDSZ az új MNB-elnök miatt

Koalíciós vita alakulhat ki a Járai Zsigmondot márciusban váltó új jegybankelnök személye körül.

Bár a jelölés joga a miniszterelnöké, a kinevezés az államfő hatásköre, az egyeztetés pedig nem kötelező, úgy tűnik, a szabad demokraták is beleszólnának abba, ki irányítja majd az MNB-t a következő hat évben.

Úgy tudni, a jelölt megnevezését is ez késlelteti leginkább, az SZDSZ ugyanis az esélyesnek tartott jelöltek közül leginkább Surányi Györgyöt támogatja – Kuncze Gábor is őt említette név szerint tegnap a Reutersnak -, míg Gyurcsány Ferenc a hírek szerint a “közös üzleti múltú” Simor Andrást, a Deloitte első emberét favorizálja, így még az is előfordulhat, hogy a két nagy csatájából végül egy harmadik kerül ki győztesként.

Surányit, aki most a CIB-et tulajdonló olasz Intesa Sanpaolo bankcsoport közép- és kelet-európai regionális elnöke, már kétszer is ült a jegybankelnöki székben, és nemzetközi tekintélye is megkérdőjelezhetetlen, állítólag nem igazán szeretik a szocialista párton belül, mert még a Bokros-csomag idejéből túl liberálisnak tartják. Maga Gyucsány is bírálta őt az őszödi beszédben “adóötletelése” miatt, és állítólag az is ellene szól, hogy az elmúlt időszakban olyan egyéni nézeteket fogalmazott meg, amelyekkel megosztotta a szakmai közvéleményt.

Nem véletlen, hogy megindultak a találgatások a lehetséges “nevető harmadikról” is, és itt már jócskán lehet válogatni. Újra képbe került az FHB-elnök Karvalits Ferenc, Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója, a két jegybanktanácstag, Neményi Judit és Oblath Gábor, Felcsuti Péter a Raiffesien, Erdei Tamás az MKB vezére, de Farkas Ádám az Allianz és Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank első embere is szerepelt már a hírekben. A döntésre mindenesetre már nincs sok idő, mert bár a kinevezésre egy hét is elég, a leendő MNB-elnöknek még csapatot is kell toboroznia, egy megüresedett alelnöki posztot pedig rögtön betölthetne.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés