Nyíregyháza hírei

2013.09.19. 15:38

Veszélyeket is rejt a gombaszezon

Nyíregyháza, Nagykálló - A gombászás kellemes időtöltés, de néhány fontos alapszabályt feltétlenül be kell tartani.

Nyíregyháza, Nagykálló - A gombászás kellemes időtöltés, de néhány fontos alapszabályt feltétlenül be kell tartani.

A hűvösebbre forduló, csapadékosabb őszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, a tapasztalatok szerint ezzel együtt jár, hogy a mérgezések száma is növekszik.

Időjárásfüggő a bejelentések száma

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához évente átlagosan száz-kétszáz bejelentés érkezik gombamérgezésről, de például 2010-ben, amikor az időjárás az átlagosnál csapadékosabb volt, 332 mérgezéses esetet regisztráltak. A gombászás kellemes időtöltés, de néhány fontos alapszabályt feltétlenül be kell tartani. A gombák ugyanis súlyos, akár halálos mérgezést is okozhatnak!

Nem múlik el úgy év, hogy a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában ne kezeljenek enyhe-, közepes vagy súlyos gombamérgezéssel beteget.

– A gyilkos galóca és a gyilkos galóca típusú mérgezés az ami a legsúlyosabb, esetleg halálos kimenetelű is lehet – mondja dr. Domokos Gabriella osztályvezető főorvos és hozzáteszi: mérgezést azonban nem csak a gyilkos galóca okozhat. Gyakoriak az egyéb gombák által okozott mérgezések, melyek lappangási ideje jóval rövidebb. Hányással, hasmenéssel vagy idegrendszeri tünetekkel (zavartsággal, hallucinációkkal) járnak, ritkán halálos kimenetelűek. – Ha a gomba elfogyasztását követő két órán belül jelentkeznek a tünetek, akkor nagy valószínűség szerint nem gyilkos galóca típusú mérgezésről van szó.

A gyilkos galóca mérgezés gyomorrontást idéző tünetei ugyanis fél és 1 nap után jelentkeznek, majd a 3. napig javulás figyelhető meg, azonban a 3 és 6 nap között már olyan súlyos máj- és veseelégtelenség alakulhat ki, amikor csak a transzplantáció, azaz szervátültetés mentheti meg a beteget.

– Éppen ezért minél hamarabb meg kell kezdeni a kezelést – figyelmeztet a főorvos. Nagyon fontos, hogy aki a gombafogyasztást követően orvoshoz fordul, az vigyen mintát a gombából vagy az elkészített ételből, mert így gyorsabban azonosítható, hogy mi okozta a mérgezést. – Minden esetben tudnunk kell azt is, hogy hányan ettek még a gombából készült ételből, mennyi betegre számíthatunk. A mérgezés kimutatása Budapesten történik, ami nagy procedúra.

A gyógyítás pedig költséges, sokáig tartó és intenzív terápiát igényel, s még így sem garantálható a beteg felépülése – jegyzi meg dr. Domokos Gabriella, aki szerint ésszel és körültekintően, csak szakértő által ellenőrzött gombát szabad enni, mérgezésre utaló tünetek esetén pedig azonnal mentőt kell hívni.

Fontos a bevizsgálás

Nagykállóban a természeti viszonyok ez után az aszályos nyár után igen kedvezőek a különféle gombák elszaporodásához – kezdi lapunk tájékoztatását Jónás Tibor gombaszakértő, akihez nem csak Nagykállóból, hanem a környező településekről, így Kállósemjénből és a megyeszékhelyről is hoznak gombákat bevizsgálásra.– A nap bármely szakában fogadom azokat, akik szeretnének megbizonyosodni arról, hogy az általuk leszedett gomba mérgező-e vagy sem. Ezt egyébként ingyen és bérmentve végzem immár 15 esztendeje. A szakember szerint a kereskedelmi célú gombaszedés a környezetben is komoly kárt tesz, sok esetben például már akkor leszedik a gombát, amikor az még csak a növekedési fázisban van. – Az elmúlt napok esős időjárása kedvezett a gyilkos galóca, a fehér gyilkos galóca és a párduc galóca megjelenésének is, így óva intek mindenkit attól, hogy bevizsgálás nélkül vigyen haza bármilyen gombafajtát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!