Őstermelők és a járadék

Az elmúlt héten ugyanitt, „A szociális járadékról” címmel megjelent írásunkra több olvasónk is arról érdeklődött: valóban elvennék a járadékot tőlük, ha őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek? Ez ügyben a Megyei Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól Makara Sándorné nyugellátási főosztályvezetőt kérdeztük.

Azok az igénylők, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek, az alábbi feltételekkel jogosultak rendszeres szociális járadékra: Amennyiben az igénylő őstermelői igazolványt váltott és a tárgyévre nem érvényesítette, ellátásra jogosult. Ha az igénylő őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, és a tárgyévre érvényesítette, ellátásra akkor jogosult, ha az őstermelői igazolványát visszaadja. Ebben az esetben a visszaadás napját követő naptól lehet a járadékot megállapítani.

A fenti feltételeknek a rendszeres szociális járadék megállapításának időpontjában kell fennállnia. Az ellátás megállapítását követően az Őstermelői igazolvány kiváltható, érvényesíthető, az ellátás folyósítását nem befolyásolja. A mezőgazdasági őstermelői tevékenység az egyéni vállalkozási forma egy speciális alakzata. Akinek őstermelői igazolványa van, és érvényesítette, vélelmezni kell, hogy ebből a tevékenységéből jövedelme van. A rendszeres szociális járadék csak akkor állapítható meg, ha az igénylő keresettel, jövedelemmel nem rendelkezik a megállapítás időpontjában – tájékoztatta lapunkat Makara Sándorné.
hirdetés