Strasbourgi jutalomutat nyertek a videófilmmel

A díjátadás pillanata
A díjátadás pillanata - © Fotó: Europe Direct
Nyíregyháza – A római szerződés ratifikálásának 1957-es dokumentumfilmjének képeit láthatjuk, miközben aláfestő zeneként felcsendül Beethoven Örömódája, az Európai Unió himnusza. Utána arról látni felvételeket, hogy uniós forrásokból mi minden is valósult meg Nyíregyházán.

Így kezdődik az a videófilm, amellyel pályáztak a „Fedezd fel Európát” elnevezésű felhívásra a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium 10. zm. osztályának diákjai. Az alkotást a szakmai zsűri első díjjal jutalmazta az eredeti ötletekért és a megvalósításért. A győztes csapatnak járó díjat a napokban adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. keretein belül működő Europe Direct Információs Központ munkatársai az iskola igazgatójának, a diákoknak és a felkészítő tanároknak.

A római szerződés aláírásának 60., az ERASMUS+ program 30. évfordulójára az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, a Miniszterelnökség és a Magyarországi Europe Direct tájékoztató irodák közösen hirdették meg a Magyarország uniós tagságának előnyei c. pályázatot.

Az országos léptékek mellett a pályázatnak az is célja volt, hogy a fiatalok feltérképezzék saját előnyeiket, hogy mit hozott a családi, iskolai, lakóhelyi közösségük számára a gazdasági és politikai unióhoz tartozás.

A nyíregyházi gimnazisták – tanáraik segítségével – iskolájuk adottságaira alapozva szerkesztették és töltötték meg tartalommal a mintegy két perces kisfilmet, mely egyöntetű sikert aratott. A győztes csapat tagjai és felkészítő tanáraik jutalmul elutazhatnak majd Strasbourgba az Euroscola-napra. A márciusi rendezvény tulajdonképpen egy szimulációs játék lesz, amelynek során a középiskolások belebújhatnak a képviselők bőrébe.

Az Európai Parlament plenáris üléstermében mérik majd össze tudásukat az egész napos programon a többi 27 tagállam 16-18 éves diákjaival. Valójában egy döntéshozatali folyamatot modelleznek le angol-német vagy francia tudásukat használva.

KM
hirdetés