Stresszmentes minőségi növénytermesztés a földeken

Egy elismerő oklevél a Tőzsér Csaba (b) és Pénzes Béla (j) által közrefogott házigazdának, Tóth Sándornak is kijárt a Malagrowtó
Egy elismerő oklevél a Tőzsér Csaba (b) és Pénzes Béla (j) által közrefogott házigazdának, Tóth Sándornak is kijárt a Malagrowtó - © lFotó: olvasónktól
Nyíregyháza – A paprika került terítékre az első Szak-Tudás-Tár konferencián.

Újdonságnak számító mezőgazdasági szakmai továbbképzést rendezett a Mantar Kft. és a Malagrow Kft. a közelmúltban Nyíregyházán. A Kemence csárdában I. Malagrow Szak-Tudás-Tár címmel megtartott konferenciát várakozáson felüli érdeklődés kísérte. A rendezvény előadói növényvédelmi problémákra, tápanyag-utánpótlási nehézségekre, növényi stresszek kivédésére hívták fel a gazdák figyelmét, valamint abban igyekeztek segítséget nyújtani, hogy a sikeres termesztést akadályozó tényezőket miként lehetséges kiküszöbölni.

Csak indokolt esetben

A hajtatott és a szabadföldi paprika legfontosabb kártevőiről dr. Pénzes Béla egyetemi tanár beszélt. A paprika növényvédelmét taglalva a professzor hangsúlyozta: csak indokolt esetben védekezzünk a különböző kártevők ellen! Bizonyos rovarok megjelenését, tömeges rajzását előre jelezhetjük különböző csapdázási módszerekkel (kék és sárga ragacslapok, varsás feromoncsapdák).

– Hajtatóberendezésben, fóliasátrakban hatékony megoldást kínálnak a biológiai növényvédelmi módszerek: a különböző ragadozó atkák, poloskák. Alkalmazásukkal alacsonyabb szermaradék-tartalommal lehet az árut megtermelni, ami így egészségesebb, ezáltal piacképesebb is lesz – mondta dr. Pénzes Béla, aki a kémiai növényvédelemre térve hangsúlyozta, hogy egyes készítményeket csak hajtatásban, más szereket viszont csak szabadföldön lehet használni, már csak a rovarölő szerek különböző méhveszélyességi fokozatai miatt is.

Hideg, fagy, szárazság…

– Az év során különböző stresszhatások érhetik az ültetvényünket. Hideg, fagy, szárazság, túlöntözés, jégverés, szélverés, így a növényünk nem képes a megfelelő hatásfokkal működni – intett előadásában a növényi stresszek terméscsökkentő hatására, valamint a megfelelő és gazdaságos tápanyag-utánpótlásra a Malagrow szaktanácsadója, Tőzsér Csaba.

– A hazai zöldségtermesztés biostimulátor- és lombtrágyapiacán vezető készítményeinkkel befolyásolni tudjuk ezeket a negatív hatásokat, gyorsabban átlendíthetjük a növényeket a holtpontokon. Megoldásokat nyújtunk többek közt a talaj és növény élettani problémáira, a talaj­untság kialakulására, valamint az időjárás által okozott károk enyhítésére – tette hozzá a szaktanácsadó.

Csökkentik a kimosódást

Tőzsér Csaba az egyedülállóan új biostimulátorukról elmondta: az egyedi hatóanyagai csökkentik a tápanyag kimosódását a talajból, segítik a tápanyagfelvételt. Többek közt a foszfor és a kálium felvételét 13 és 26, a kalciumfelvételt 19 százalékkal növeli, egyes mikroelemek felvételét pedig megkétszerezi. Használatával kevesebb hiánytünet alakul ki a növényekben, több lesz a termés, vele pedig a haszon is. A házigazda Tóth Sándor felhívta a termelők figyelmét, hogy csak a minőségi alapanyagoknak, és a minőségi élelmiszernek nyitottak a piaci lehetőségei.

KM-GB
hirdetés