Súlyemelésben még nincs meldoniumos eset

Kazany – Több ország versenyzői, így az orosz sportolók széles köre bukott le az elmúlt hónapokban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legfrissebb, január elseje óta érvényes listáján szereplő meldoniummal, de az új teljesítménynövelő szer által leginkább érintett sportágak között jelenleg nem szerepel a súlyemelés.

Ez volt az egyik fontos megállapítás azon a vasárnapi szimpóziumon, amelyet az orosz Elnök Kupáért kiírt kazanyi Grand Prix-hez időzítve rendezett meg ugyancsak a tatár fővárosban a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF).
Az IWF nevében köszöntőt mondó Ádámfi Attila főigazgató a nemzetközi fórumon hangoztatta: sokan vélik úgy, hogy a világszövetség doppingellenes tevékenysége kimerül az ellenőrzésben, de ez nem így van. Leszögezte, hogy nagy hangsúlyt kap a nevelés-oktatás-megelőzés, és az ellenőrzés mellett része e munkának a szankcionálás is.

“A tanácskozáson is kiemeltem: mi a kontinentális szövetségeinket is kötelezzük arra – de mi fizetjük -, hogy tartsanak antidopping-szemináriumokat, éppen a megelőzés céljából, a nevelés, a felvilágosítás jegyében” – nyilatkozta az MTI-nek Ádámfi Attila. Hozzátette, hogy a kazanyi fórum helyszíne és időpontja sem véletlen.

“Ez a szimpózium, amelyen jelen volt Jurij Nagornih orosz sportminiszter-helyettes is, kifejezetten azoknak az országoknak szólt, amelyek doppinggondokkal küzdenek, s a tavalyi, houstoni világbajnokságunkon pozitív eseteket produkáltak” – mondta az IWF magyar főigazgatója. Arra is kitért, hogy az IWF az anyagi forrásokat is biztosítja a tesztelés mellett az oktatásra-nevelésre, hogy hosszú ideje folytatott doppingellenes küzdelme minél eredményesebb legyen.

“A nemzetközi sportági szövetségek közül az egyik legtöbbet ellenőrzők vagyunk. Mi nem statisztikákat gyártunk, s nem félünk a nagyszámú teszttől, mert valóban feladatunknak tekintjük, hogy megvédjük a tiszta sportolókat, hogy megtisztítsuk a súlyemelést” – fogalmazott Ádámfi Attila. Hozzáfűzte, az IWF attól sem riad vissza, hogy – szinte egyedülálló módon – alkalmazza szigorú szabályait a túl sok pozitív mintát szolgáltató tagországaival szemben. Erre friss példa Bulgária, amely nem indíthatja súlyemelőit a riói olimpián, míg másoktól olimpia kvótát vettek el túl sok doppingvétség miatt.

“Nem félünk alkalmazni a retorziót, ha kell, az eltiltás eszközével is élünk” – mondta.

A szimpóziumon felszólalt Patrick Schamasch professzor, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi orvos-igazgatója is, aki jelenleg az IWF antidopping-bizottságát vezeti. Elmondása szerint az idén még nincs a legaktuálisabb szerrel, a meldoniummal kapcsolatos pozitív eset a súlyemelőknél.

“Ebben szerepe van az IWF megelőző-felvilágosító tevékenységének is” – hangoztatta az MTI érdeklődésére a szakember, aki megemlítette, hogy a WADA által január 1-től tiltott meldonium használatának veszélyeire már jóval korábban figyelmeztették a szövetségeket, a súlyemelőket világszerte. Elmondása szerint az IWF háromnyelvű körlevélben, az IWF honlapján pedig kommunikációs kampány keretében októberben, decemberben, januárban, legutóbb pedig márciusban hívta fel a figyelmet, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki a meldoniumot veszi igénybe.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Ezzel bukott le többek között Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

– MTI –
hirdetés