Súlyos állapotban egy rendőr, összecsapások Berlinben és Hamburgban május 1. estéjén

A berlini rendőrség bejelentése szerint súlyosan megsérült egy rendőr a szombat esti összecsapásokban a német főváros Kreuzberg nevű kerületében, ahol évek óta erőszakba torkollik a május 1-i estén tartott demonstráció.

Összecsapások voltak Hamburgban is szombaton este, a kikötõvárosban egy rendõrnõ sérült meg, de õ könnyebben a hatóság bejelentése szerint.

A berlini rendõrség szerint szélsõbaloldali fiatalok köveket és üvegpalackokat dobáltak, mire a rendfenntartók gumibotokkal támadtak rájuk. Az összecsapások közben valamilyen tompa tárggyal hátba találták az egyik rendõrt, akit súlyos állapotban vittek kórházba. A rendõrség becslése szerint tízezren vettek részt a demonstráción, amelyen több embert õrizetbe vettek a zavargók közül.

A hamburgi hatóságok bejelentése szerint a kikötõvárosban gyújtogattak fiatalok, akik petárdákat is lõttek a rendõrök felé, és eközben egy rendõrnõ könnyebben megsérült. Hamburgban három embert vettek õrizetbe a rendõrök.

Berlinben szombaton, napközben is feszült volt a helyzet, miután több ezer rendõr vonult fel, hogy elejét vegye a neonácik és a baloldaliak összecsapását. Végül a több ezer baloldali meg tudta akadályozni a neonácik masírozását. A tömeg ülõsztrájkot tartott, ezért a nácik képtelen voltak továbbmenni, miközben a két tábort rendõrök választották el egymástól. A német fõvárosban egyébként fél millióan vettek részt fel a május elsejei békés felvonuláson.

Május 1. elõestéjén, Hamburgban voltak kisebb összetûzések fiatalok és rendõrök között. A kikötõvárosban és a fõvárosban összesen 50 embert vettek õrizetbe. A hatóságok bejelentése szerint a május elsejével kapcsolatos rendzavarásokban 17 rendõr és civil sérült meg, és egy kivételével mindenki könnyebben. Az egy kivétel egy berlini rendõr, aki a hatóság szerint súlyos állapotban vittek kórházba.

– Független Hírügynökség –
hirdetés