Súlyos ítéleteket szabtak ki egy moszkvai temetői tömegverekedés ügyében

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Pixabay
Moszkva – Három és fél év börtöntől 11 és fél év fegyházig terjedő büntetéseket szabott ki egy moszkvai bíróság szerdán az orosz főváros legnagyobb köztemetőjének ellenőrzéséért 2016 májusában kirobbant tömegverekedés 16 felelősére.

A hovaszkojei temetőben az összecsapás az intézmény irányításában meghatározó észak-kaukázusi csoport, valamint az azt támogató Egészséges Nemzet társadalmi mozgalom “sportolói”, illetve a sírokat gondozó közép-ázsiai férfiak között tört ki. A tömegverekedésben, amelyben legalább kétszázan vettek részt, hárman életüket vesztették – egy embert agyonlőttek, kettőt pedig halálra gázoltak – és mintegy harmincan megsebesültek.

A rendőrség több mint száz embert vett őrizetbe a helyszínen. Többek ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki.

Jurij Csabujev, a temető volt igazgatójára 11, Alekszand Bocsarnyikov ügyvédre, az Egészséges Nemzet társadalmi szervezet alapítójára pedig 9 évi fegyházbüntetést rótt ki szerdán a bíróság. Elbek Valujev, aki a verekedés két részvevőjét szándékosan halálra gázolta, 11 és fél évet kapott. Szergej Olhin vádlott, aki együttműködött a nyomozó hatóságokkal és a többiek ellen vallott, 3 és fél évet kapott.

A közép-ázsiai vendégmunkások szerint Csabujev Bocsarnyikov és az Egészséges Nemzet támogatásával arra próbálta meg rákényszeríteni őket, hogy a temető gondozásából származó jövedelmük 50-90 százalékát “adózzák le” neki, ők azonban erre nem voltak hajlandók. A “sportolók” ezzel szemben azt vallották, hogy az igazgató kérésére, a “társadalmi ellenőrzés” jegyében járőröztek a síroknál és azt akarták ellenőrizni, hogy a migránsok iratai rendben vannak-e.

Tavaly decemberben egy másik moszkvai bíróság öt közép-ázsiai férfit három-háromévi börtönbüntetésre ítélt a verekedés miatt.

– MTI –
hirdetés