Helyi közélet

2015.10.06. 11:15

Emlékjel egy nyíregyházinak

Nyíregyháza - Dr. Simonkai Lajos előtt tisztelegtek a mácsai ünnepség résztvevői.

Nyíregyháza - Dr. Simonkai Lajos előtt tisztelegtek a mácsai ünnepség résztvevői.

A Nyíri Honvéd Egyesület emlékjelet állított dr. Simonkai Lajosnak a mácsai arborétumban. Az apropót a nyíregyházi születésű botanikus halálának 105. évfordulója szolgáltatta. A szabolcsi megyeszékhelyről negyven fős küldöttség utazott Romániába.

Az ünnepséget Matekovits Mihály, az RMPSZ megyei elnöke és felesége, Mária, az EMKE megyei elnöke moderálták. Dr. Ioan Don egyetemi tanár, igazgató jóvoltából a jelenlévők megismerhették, hogy a 21 hektáros arborétumot 1968-ban létesítették a korábbi Csernovics és Károlyi családok kastélyparkjából. Jelenleg ott 3700 növényfajta található, és azt egy vörös levelű juharfával gazdagították, ami a nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert adománya.

Tóth Sándor nyá. ezredes, a Nyíri Honvéd Egyesület egyesületi elnöke avatóbeszédében ismertette dr. Simonkai Lajos középiskolai tanár, tudós botanikus, egyetemi magántanár életrajzát, tudományos munkásságát. Az emlékjellel tisztelegtek a növényrendszertan, a dendrológia és a növényföldrajz kiemelkedő magyar tudósa, a nagyváradi, aradi és budapesti főgimnáziumok tanára, a budapesti egyetem magántanára, a magyar erdők kutatója, az erdélyi flóramonográfia és taxonómiai-florisztikai monográfiák jeles szerzője munkássága előtt.

Az ünnepség után az egyesület tagjai megkoszorúzták Damjanich és Láhner aradi vértanuk parkban található emlékművét, majd Aradon tisztelegtek az aradi vértanúk kivégzőhelyén, a Magyar Golgotán.

Az emlékjelállító ünnepség megtartásában közreműködött az aradi Vasile Goldis Nyugati Egyetem, az EMKE Arad megyei szervezete. Az ünnepséget megtisztelték az RMDSZ, RMPSZ képviselői, a Kölcsey Egyesület tagjai, Kisiratos település vezetői és tanulói.

A hóhértól vette meg...

Mácsa 25 kilométerre fekszik Aradtól, a legutóbbi felmérések szerint a lakosainak 3,8 százaléka magyar anyanyelvű. Az ott található kastély az 1848/49-es magyar szabadságharc idején Csernovics Péter tulajdonában volt. A forradalom leverése és a tizenhárom tábornok aradi kivégzése után, 1849. október 6-án 100 aranyat adott komornyikjának, hogy sógora, Damjanich János és a vele közeli kapcsolatban álló Lahner, Vécsey és Leiningen tábornokok földi maradványait megszerezze. A komornyiknak Urbán Gyula és két aradi ügyvéd segítségével sikerült megvásárolnia a hóhértól Damjanich és Lahner holttestét, amiket még aznap éjjel Mácsára szállítottak. A két nap múlva megérkező Csernovics Péter a mácsai park egyik szegletében jelölte ki a sírhelyeket. A temetést éjszaka végezték, a hantokat simára egyengették. Néhány év múlva a kastélyt megvásárolta a gróf Károlyi család, és az addig jelentéktelen hantok fölé Károlyi Ella grófnő fehér márványból sírkövet állíttatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában